‘RAT‘ RUČNICIMA

Presedan u mediteranskom raju: Hoće li ova presuda napokon stati na kraj neredu i na hrvatskim plažama?

Neimenovana obitelj iz Donje Saske dobila je djelomični povrat novca za svoj paket-aranžman

Rodos

 Alexandros Michailidis/Sooc Via Afp

Okružni sud u Hannoveru presudio je u korist njemačke obitelj koja je podigla tužbu protiv hotela u kojem su odsjedali, nakon što su odbili sudjelovati u "ratu" rezerviranja mjesta uz bazene ručnicima. Neimenovana obitelj iz Donje Saske dobila je djelomični povrat novca za svoj paket-aranžman u odmaralištu na grčkom otoku Rodos, što je presedan koji bi mogao otvoriti vrata daljnjim odštetnim zahtjevima nezadovoljnih turista.

Njemački turisti platili su 5260 eura za paket-aranžman u hotelu TUI Kids Club Atlantica Mikri Poli, sa šest bazena i oko 500 ležaljki. Svakog jutra, nakon doručka, krenuli bi prema bazenima u potrazi za osvježenjem. No, samo jednom uspjeli su pronaći mjesto uz hotelski bazen. Sva druga mjesta odavno su bila rezervirana. TUI je pokušao osporiti tužbeni zahtjev, tvrdeći da bi tužitelji uspjeli pronaći mjesto uz bazen da su se probudili ranije.

Horda gostiju

No, sud je ustvrdio da su organizatori putovanja imali dužnost intervenirati ako su gosti koristili ručnike za rezerviranje ležaljki na bazenu koje nisu koristili. Naime, politika hotela TUI kaže da se ležaljka ne smije rezervirati dulje od 30 minuta kada se ne koristi. No, uprava i osoblje grčkog odmarališta nisu provodili ta pravila, zbog čega se svake zore horda gostiju upuštala u utrku za traženjem slobodnih ležaljki.

"Nije na putniku da sam popravi situaciju tako što će samovoljno ukloniti tuđe ručnike, ili rezervirati ležaljke protivno pravilima ponašanja. Ovo je nerazumno. Nijedan putnik ne bi se trebao upuštati u prepirke s drugim gostima hotela", stoji u presudi suda, prenosi Times. Tužitelji su tražili natrag 798 eura, tvrdeći kako im je uskraćeno iskustvo boravka uz bazen, koje im je bilo obećano nakon kupnje paket-aranžmana.

Sudac je naposljetku odlučio da obitelj ima pravo na povrat od 322,77 eura. Iako je to mala pobjeda za ovu njemačku obitelj, presuda bi mogla otvoriti put novim odštetnim zahtjevima svima onima kojima je prekipjelo da su, umjesto uživanja u godišnjem odmoru, primorani sudjelovati u "ratu" ručnicima.

Fenomen ranojutarnjeg "sporta" u kojem se turisti bude u četiri, pet sati, i s ručnikom u ruci sprintaju do omiljenog mjesta uz hotelski bazen, dobro je poznat godinama. Jadranske plaže također sve češće postaju "bojno polje", na kojem se turisti upuštaju u borbe zbog "rezervacije" mjesta ručnicima i ležaljkama s drugim turistima. Ponekad čak moraju intervenirati i gradske vlasti, kao što je bio slučaj u Novom Vinodolskom, gdje su propisane novčane kazne za ostavljanje predmeta na plaži preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:34