STAV WHO-a

‘Prerano je za predaju ili za proglašenje pobjede nad covidom u bilo kojoj zemlji‘

Njegov poziv na oprez dolazi u času dok neke zemlje razmišljaju o povratku na život kakav je bio prije pandemije

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Fabrice Coffrini

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak da još nije vrijeme za proglašenje pobjede nad covidom-19 i za ukidanje mjera suzbijanja virusa.

"Prerano je za predaju ili za proglašenje pobjede u bilo kojoj zemlji", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji, izrazivši zabrinutost zbog porasta broja umrlih u većem dijelu svijeta.

Njegov poziv na oprez dolazi u času dok neke zemlje razmišljaju o povratku na život kakav je bio prije pandemije.

Danska se na takav korak odlučila u utorak, unatoč rekordnom broju slučajeva zaraze koronavirusom, ocijenivši da to može učiniti zahvaljujući visokoj procijepljenosti i manjoj opasnosti omikron inačice koronavirusa.

Direktor programa hitne zdravstvene zaštite WHO-a Michael Ryan rekao je da se boji da neke zemlje zbog političkog pritiska nastoje oponašati vlade koje već popuštaju mjere, ne vodeći računa o zdravstvenoj situaciji u vlastitoj zemlji i o procijepljenosti.

I Maria Van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom covida-19 u WHO-u, upozorava da se mjere ne smiju brzo popuštati.

"Pozivamo na oprez jer mnoge zemlje još nisu dosegnule vrhunac vala zaraze omikronom. Velik broj zemalja ima nisku razinu procijepljenosti", rekla je.

A "veće širenje zaraze znači veći broj umrlih", podsjetio je Tedros.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:25