RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Preokret: Američke F-16-ice preko Europe stižu do Ukrajine?; Oglasio se i Biden: Pristajem na obuku pilota!

Uživo pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Ilustracija: borbeni avion F-16

 Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/P/Ipa/backgrid/backgrid Uk/p

Ključni događaji:

- Ukrajina: Rusi osvojili neka područja u Bahmutu

- Ruske snage zauzele dio Bahmuta

- Zelenski stiže na sastanak G7

- Eksplozije u Lvovu, zračne uzbune diljem Ukrajine

- Medvedev: ‘Više od 117 tisuća osoba ove se godine pridružilo ruskoj vojsci‘

- Putin: ‘Zapad pokušava raskomadati Rusiju u više desetaka država‘

- Biden kaže da će SAD podržati obučavanje ukrajinskih pilota za pilotiranje F-16-icama



Rusija označila Greenpeace kao ‘nepoželjnu organizaciju‘

Rusija je u petak objavila da je skupina za zaštitu okoliša Greenpeace "nepoželjna organizacija", čime je toj organizaciji suštinski zabranjeno djelovanje u zemlji.

U priopćenju, glavni tužitelj je rekao da se Greenpeace pokušao "miješati u unutarnje poslove države" i da je bio "uključen u antirusku propagandu" time što je pozivao na sankcije protiv Rusije.

Greenpeace nije bio odmah dostupan za komentar.

Rođen iz protunuklearnog, kontrakulturnog pokreta kasnih 1960-ih godina, Greenpeace je jedna od najvećih i najprepoznatljivijih organizacija za zaštitu okoliša u svijetu, s djelovanjem u više u 50 zemalja, uključujući i Rusiju.

Etiketa "nepoželjan" počela se primjenjivati na desetke stranih skupina u Rusiji otkad je zemlja počela 2015. klasificirati strane entitete čime se neka organizacija zapravo u cijelosti zabranjuje.

Rusija je prethodno pokrenula kazneni postupak protiv aktivista Greenpeacea 2013. godine, kad su se pokušali popeti na naftnu platformu u Arktičkom oceanu koja je pripadala državnom energetskom divu Gazpromu, kako bi prosvjedovali protiv eksploatacije arktičke nafte.

U tom incidentu, ruske sigurnosne snage ukrcale su se na brod Arctic Sunrise koji je plovio pod nizozemskom zastavom i privele 30 članova posade, protiv kojih je pokrenuta istraga za piratstvo.


SAD nametnuo sankcije stotinama ruskih subjekata

Sjedinjene Države i njezini partneri u petak su najavili nove kazne Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dodatno pojačavši neke od najtežih sankcija ikada nametnutih nekoj zemlji.

SAD je svojom akcijom u petak ciljao na rusko izbjegavanje sankcija, buduće energetske prihode i vojno-industrijske opskrbne lance, nametnuvši sankcije na više od 300 meta.

Taj korak poklapa se s prvim danom trodnevnog samita zemalja članica G7 (industrijski najrazvijenijih) u Japanu i označava posljednje u nizu sankcija i kontrola izvoza koje ciljaju Moskvu, a usmjeren je na tisuće ciljeva i nametanje oštrih zabrana Rusiji zbog njezine invazije Ukrajine prošle godine.

"Današnje akcije će dodatno stegnuti škripac Putinovih mogućnosti da nastavi barbarsku invaziju i unaprijedit će naše globalne napore da sasječemo ruske pokušaje izbjegavanja sankcija", rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Ministarstvo financija priopćilo je da je nametnulo sankcije za 22 osobe i 104 subjekta s nadležnošću u 20 zemalja, a State Department ciljao je gotovo 200 osoba, subjekata, plovila i zrakoplova.

Američke sankcije su također proširene na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, te sada bilo koja osoba ili subjekt koji djeluje u tim sektorima može biti pogođen sankcijama.

Bidenova administracija također je zaustavila izvoz širokog opsega potrošačkih dobara u Rusiju u petak.

Uvrstila je i 71 tvrtku na "popis subjekata" ministarstva trgovine čijim se dobavljačima zabranjuje da prodaju američku tehnologiju bez teško dobavljive licence.

SAD i Europa nametnule su financijske kazne Rusiji odmah nakon početka rata i sve otad na zemlju pojačavaju pritisak.


Ruski uhidbeni nalog za glavnog tužitelja ICC-a

Rusija je objavila uhidbeni nalog za tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u ožujku potpisao uhidbeni nalog za predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina počinjenih u agresiji na Ukrajinu, objavili su u petak ruski mediji.

Britanski sudac Karim Ahmed Khan uvršten je na popis traženih osoba ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, prenose ruski mediji.

Moskva je otvorila postupak protiv Ahmeda Khana i još trojice sudaca ICC-a 20. ožujka, što je bilo ubrzo pošto je ICC izdao uhidbeni nalog za Putina.

U prvom uhidbenom nalogu zbog agresije na Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Pod istim optužbama ICC je također izdao nalog za uhićenje Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece.

I ruske vlasti i Putin odbacuju sve optužbe za zločine u invaziji na Ukrajinu, a koju oni nazivaju posebnom vojnom operacijom, te tvrde da je Rusija žrtva zapadne agresije i zapadnih laži.


Biden kaže da će SAD podržati obučavanje ukrajinskih pilota za pilotiranje F-16-icama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je čelnicima drugih zemalja članica skupine G7 da će Washington podržati zajedničke napore SAD-a i njegovih saveznica da ukrajinske pilote nauče upravljati borbenim zrakoplovima F-16, prenosi The Guardian.

Kako je prvotno izvijestio CNN, nije izgledno da će se piloti obučavati u SAD-u. Umjesto toga, obuka će se provoditi u Europi. Međutim, u njoj bi trebali sudjelovati i američki piloti.

- Budući da će se obuka odvijati tijekom narednih mjeseci, naša će koalicija odlučiti kada će avioni poslati na obuku, koliko će ih se poslati i tko će ih poslati - rekao je jedan visoki američki dužnosnik za CNN.

Američki je dužnosnik dodao da rasprave o poboljšanju ukrajinskog borbenog zrakoplovstva pokazuju da SAD predano radi na poboljšavanju ukrajinske obrane.

Dva su ukrajinska pilota u ožujku odradila obuku u Americi. Kongres SAD-a odvojio je određena sredstva za obuku ukrajinskih pilota u SAD-u.

CNN je u četvrtak izvijestio da je Biden svojim europskih saveznicima sugerirao da će im Amerika dopustiti da svoje zrakoplove F-16 izvezu Ukrajini.


Medvedev: ‘Više od 117 tisuća osoba ove se godine pridružilo ruskoj vojsci‘

Bivši ruski predsjednik i premijer te zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ustvrdio je da se više od 117 tisuća osoba ove godine pridružilo ruskoj vojsci, prenosi Sky News.

- Prema podacima Ministarstva obrane Ruske Federacije, Oružanim je snagama od 1. siječnja do 19. svibnja pristupilo 117.400 osoba. Dio njih potpisao je ugovor, a dio su dragovoljci - rekao je Medvedev.

Podsjetimo, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin prošle je godine u rujnu naredio djelomičnu mobilizaciju, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu tada je rekao da će Rusija zbog svojih vojnih aktivnosti u Ukrajini unovačiti 300 tisuća rezervista.

Iako se druga mobilizacija više puta spominjala, ona za sada nije naređena.

Međutim, Putin je ove godine potpisao zakon kojim se omogućila mobilizacija elektroničkim putem.


Putin: ‘Zapad pokušava raskomadati Rusiju u više desetaka država‘

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je tijekom sastanka Vijeća za međuetničke odnose o integraciji "novih regija" u Rusiju da je Zapad želi raskomadati u više desetaka država te izazvati konflikt između pripadnika različitih etničkih grupa i nacionalnih manjina, piše Sky News.

Putin je rekao i da će nove sankcije koje će Zapad nametnuti Rusiji samo povećati zajedništvo ruskog društva.


Patrušev optužio SAD za nuklearno i biološko oružje u Europi te ubojstva u Rusiji

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov suradnik, kako prenosi TASS.

Radioaktvini oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje.

Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru.

Amerikanci ističu da podupiru ‘zajedničke demokratske vrijednosti‘, a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći UKrajini, rekao je Patrušev.

"Amerikanci su ‘pomogli‘ i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem, ironizirao je.

"Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti", rekao je Patrušev.

Ranije ovaj tjedan ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Darja Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, ubijena je u kolovozu tako što je u njen automobil postavljena bomba.

Bloger koji podupire ruske ratne napore Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u bombaškom napadu prošloga mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji autobombe.

Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog listopada, dok je Zapad optužila za eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u rujnu.

Patrušev je kazao da su svi napadi "planirani i izvedeni u koordinaciji s američkim specijalnim službama", prenosi TASS.

SAD i Velika Britanija odbacuju ruske navode o umiješanosti u sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, jedan od glavnih Putinovih infrastrukturnih projekata.

Patrušev, nekoć sovjetski špijun kojega Putin poznaje od 1970-ih, optužio je "Anglosaksonce" za sabotažu Sjevernog toka, što je nazvao terorističkim napadom.

Diplomati smatraju da Patrušev ima velik utjecaj na Putina, dok njegovi stavovi i izjave daju uvid u način razmišljanja u Kremlju.

Američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijen Dugina, izvijestio je New York Times u listopadu.


Britanija za zabranu uvoza ruskih metala, sankcije preprodavačima ukrajinskog žita

Velika Britanija u petak je najavila zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla te novi val sankcija protiv Rusije kojima su na udaru tvrtke povezane s navodnom krađom ukrajinskog žita.

"Krajem godine donijet ćemo zakon o zabrani uvoza ruskih dijamanata i obustaviti sav uzvoz bakra, aluminija i nikla porjeklom iz Rusije", priopćio je premijer Rishi Sunak.

Na Rusiju otpada trećina svjetske proizvodnje dijamanata.

Britanija je već uvela sankcije za 1500 pojedinaca i tvrtki, zamrznula više od 18 milijardi funti (22,7 milijardi američkih dolara) vrijedne imovine u UK-u te sankcionirala britansko-rusku trgovinu dobara vrijednu više od 20 milijardi funti.

Podaci pokazuju da je Britanija prošle godine uvezla tek manji dio aluminija, nikla i dijamanata iz Rusije te da uopće nije uvezla bakar.

Londonska burza metala (LME) suspendirala je isporuke ruskog bakra, aluminija, nikla i olova u ovlaštena skladišta LME-a u Britaniji, iako u njima nije ništa ni bilo uskladišteno.

LME je priopćio da će pozorno pratiti razvoj situacije i na vrijeme obavijestiti tržište ukoliko smatra da je potrebna neka nova mjera uz suspenziju koja je već na snazi.

Rusija je jedna od glavnih izvoznica aluminija, nikla i dijamanata, a najavljena britanska zabrana uvoza tih metala iz Rusije uslijedila je nakon što je na samitu G7 u Hirošimi dužnosnik Europske unije rekao da bi trebalo razgovarati i o sankcijama protiv trgovine ruskim dijamantima te da EU smatra da treba "ograničiti ruski izvoz u tom sektoru".

"Globalno tržište je fluidno i bogato alternativnim odredištima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Zelenski pozvao članice Arapske lige da podrže njegov mirovni plan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je na samitu Arapske lige (AL) pozvao zemlje sudionice da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini.

Zelenski je u Džedu stigao zrakoplovom francuske vlade i ovo je njegov prvi posjet Saudijskoj Arabiji u svojstvu predsjednika države.

U obraćanju je rekao da će svaki izaslanik primiti tekst mirovnog plana od 10 točaka te ih pozvao da surađuju s Ukrajinom direktno, bez posrednika.

"Pozivam sve vas koji cijenite mir da se pridružite implementaciji ove mirovne formule i tako doprinesete smanjenju neprijateljstva, ratova, patnje i zla. Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage veći iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo", rekao je Zelenski.

Kao dobar primjer mirovne formule od koje i drugi mogu imati koristi, uključujući zemlje Arapske lige, naveo je Crnomorsku inicijativu za žitarice koja je Ukrajini, važnom izvozniku žitarica, omogućila da nastavak izvoza na globalnoj razini.

Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen je u srijedu za još dva mjeseca, uz pomoć UN-a i Turske.

UN i Turska bili su posrednici i prilikom sklapanja prvog sporazuma o izvozu žita na 120 dana u srpnju prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu.

Osim točke o sigurnosti hrane, mirovni plan ukrajinskog predsjednika uključuje i povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika te "radijacijsku sigurnost " u okupiranoj nuklearnoj elektrani.

Zelenski je zahvalio Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju nekih ratnih zarobljenika i pozvao na zaštitu ukrajinske muslimanske manjine - krimskih Tatara.

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazio je spremnost da posreduje između Rusije i Ukrajine.

Zelenski će nakon samita Arapske lige otputovati na samit G7 u Hirošimi.

Arapska liga je organizacija koju čine 22 države, a ove godine će sastanku prisustvovati i sirijski predsjednik Bašar al Aasad, prvi put nakon više od desetljeća izolacije.


Rusi osvojili neka područja u Bahmutu

Ruske snage osvojile su ‘određena područja unutar Bahmuta‘, potvrdio je ukrajinski ministar obrane.

Vijest dolazi nakon što je Ukrajina rekla da je u posljednjih nekoliko dana povratila teritorij u istočnom dijelu grada.

Zamjenica ministra, Hanna Maliar, rekla je da Rusija, unatoč uspjesima, još uvijek ne kontrolira čitav Bahmut i da se borbe nastavljaju.

Ruske snage pokušavaju povratiti izgubljeno područje oko grada, ali su ukrajinske snage odbile njihove napade, dodala je.

Bahmut je mjesto jedne od najkrvavijih i najdužih bitaka u ratu, a obje su ga strane nazivale ‘mlinom za meso‘ zbog broja poginulih.


Zelenski osobno stiže na sastanak članica G7

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će ovog tjedna u Japan kako bi se osobno pridružio čelnicima skupine G7, rekli su za Bloomberg izvori upoznati s tim planom.

Japanski dužnosnici ranije su priopćili da će se Zelenski pridružiti samo virtualno.

Trodnevni sastanak zemalja G7 započet će danas u Hirošimi. G7 uključuje SAD, Japan, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, a očekuje se da će čelnici razgovarati o daljnjim odgovorima na ruski rat protiv Ukrajine.

Prema anonimnim izvorima Bloomberga, Zelenski će prema planu američke vojske u Japan otputovati nakon sudjelovanja na summitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji.


Protuzračna obrana prioritet za Ukrajinu

Dodatni sustavi protuzračne obrane prioritet su Ukrajine, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Dodao je da ofenzivne brigade, kao i zračne snage, dobro rade.

- Naši prioriteti za ovaj tjedan, sljedeći tjedan i za blisku budućnost su dodatni sustavi protuzračne obrane, dodatne rakete, obuka i zrakoplovi te oružje dugog dometa. I to će biti ispunjeno, rekao je Zelenski.


Eksplozije u Lavovu, zračne uzbune diljem Ukrajine

Tijekom noći 19. svibnja čule su se eksplozije u Lavovu, javlja Radio Svoboda na Telegramu.

Upozorenje na zračni napad aktivirano je u svim ukrajinskim oblastima i gradu Kijevu od 2.30 ujutro po lokalnom vremenu zbog prijetnji od napada dronovima i projektilima.

I lokalne promatračke skupine u Černigovskoj, Mikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti izvijestile su o eksplozijama.


Zelenski hvali postrojbe za obranu Bahmuta i uspješne napade

Nakon uspjeha ukrajinskih postrojba u intenzivnim borbama za Bahmut, grad na istoku Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je svoje vojnike.

Prvo, obrambene brigade su dobro odradile posao, ispunile su najvažnije strateške zadaće, rekao je u večernjem video obraćanju. "I navalne brigade rade dobar posao", dodao je ukrajinski predsjednik.

Namjerno je izbjegavao bilo kakve detalje o borbenim djelovanjima i daljnjim koracima o kojima je razgovarao sa svojim vojnim kabinetom. Također je rekao da su zračne snage i protuzračna obrana obavile "izvrstan posao" u zaštiti civila.

"Naši prioriteti za ovaj tjedan, sljedeći tjedan i u bliskoj budućnosti su dodatni sustavi protuzračne obrane, dodatne rakete, obuka i zrakoplovi, oružje dugog dometa", rekao je Zelenski. "I to će se dogoditi", dodao je.


Članice G7 pripremaju nove sankcije za Rusiju

Sjedinjene Američke Države i ostatak zemalja iz grupe G7 u narednim će danima predstaviti nove sankcije koje će nametnuti Rusiji, piše Sky News.

Američki dužnosnik koje spomenuto rekao Sky Newsu dodao je da G7 Rusiji želi otežati nabavljanje materijala koji joj trebaju na bojištima u Ukrajini.

Sankcijama se Rusiji želi onemogućiti ili barem otežati kršenje već implementiranih sankcija, ali i dodatno smanjiti ovisnost Zapada od ruskoj energiji te smanjiti manevarski prostor Moskve u međunarodnim financijama.

Članice grupe G7 sastat će se u petak u Hirošimi u Japanu, a rat u Ukrajini bit će jedna od glavnih tema sastanka.


Ruske snage povlače se kod Bahmuta, kažu Kijev i skupina Wagner

Ukrajinska vojska i i ruski plaćenici skupina Wagner izvijestili su u četvrtak o daljem povlačenju ruske vojske oko Bahmuta, a Kijev tvrdi da je mjestimice napredovao i do kilometar što je najveći uspjeh Ukrajinaca u šest mjeseci prije planirane kontraofenzive.

Dok je Rusija ojačala svoje snage u gradu, napadala predgrađa na sjeveru i upuštala se u žestoke borbe u južnim predgrađima, ukrajinske snage napredovale su 500 metara prema sjeveru.

"U nekim područjima na jugu naša vojska ostvarila je napredak od jednog kilometra", rekla je zamjenica ministra obrane, Hana Maljar, na Telegramu.

"Obrana Bahmuta i njegovih predgrađa ispunjava svoje vojne ciljeve", rekla je "Odsad, mi kontroliramo jugozapadni dio Bahmuta."

Kako bi konsolidirala svoje pozicije ruska vojska sada je pomaknula većinu svojih rezervi u Bahmut, prenosi dpa.

"Naši branitelji su odbili sve napade. Trenutno kupujemo vrijeme za određene planirane akcije", rekla je Maljar.

Vijest o ruskom povlačenju potvrdio je i zapovjednik plaćenika Wagner, Jevgenij Prigožin u poruci snimljenoj u četvrtak.

"Nažalost postrojbe ruskog ministarstva obrane povukle su se 570 metara sjeverno od Bahmuta i tako ostavile naše bokove nezaštićene", rekao je.

Optužio je regularne ruske snage da su napustile i sjever i jug grada čime se povećava opasnost da Wagnerovci ostanu opkoljeni.

Ukrajinsko napredovanje praćeno je sve dubljim razdorom između regularne ruske vojske i Wagnerova koji su vodili kampanju u Bahmut.

"Pozivam vrhovne zapovjednike ministarstva obrane - javno - zato što ne čitaju moja pisma", rekao je Prigožin apelirajući na ministra obrane Sergeja Šojgua i zapovjednika združenog stožera Valerija Gerasimova "Molim vas, ne izlažite naše bokove".

I dok Wagnerovci tjeraju Ukrajince iz zadnjeg njihova uporišta u gradu prema okolici, taktika Kijeva je uvući ruske snage u Bahmut i tako oslabiti rusku liniju obrane drugdje prije planirane velike protuofenzive.

"Wagnerova vojska zaletjela se u Bahmut kao štakori u mišolovku", rekao je Oleksander Sirski, zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine u video poruci objavljenoj ovaj tjedan na društvenim medijima.

Kijev danima pozdravlja bojne uspjehe oko Bahmuta kojima bi se eventualno mogla zarobiti skupina Wagner unutar grada, no ogorčene borbe se i dalje vode.

"Sada kada smo počeli napredovati, napadaju sve ceste tako da naša oklopna vozila ne bi mogla dostavljati još streljiva i druge opreme", rekao je Petro Podaru, zapovjednik ukrajinskog topništva.

Moskva gleda na Bahmut, grad od oko 70.000 stanovnika prije ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo 15 mjeseci, kao kamen spoticanja prema osvajanju ostatka istočne regije Donbas.

Zauzimanje razorenog Bahmuta, za koji obje strane kažu da je "stroj za mljevenje mesa" bio bi jedina nagrada Moskvi za njezinu veliku zimsku ofenzivu koja nije ni na jednoj fronti nije uspjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:56