TRAŽI SE IZRUČENJE

Preminuo poljski vojnik kojeg su na granici s Bjelorusijom izboli migranti koji su pokušavali prijeći u EU

Granica s Bjelorusijom žarište je migranata koji su se tamo počeli gomilati 2021., nakon što je ruski saveznik otvorio rutu

Granica Poljske i Bjelorusije

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Poljski vojnik preminuo je u četvrtak nakon što su ga na granici s Bjelorusijom nožem izboli migranti koji su pokušavali prijeći u Europsku uniju, priopćila je vojska, dok je Varšava rekla da će od Bjelorusije zahtijevati izručenje osobe odgovorne za njegovu smrt.

Granica s Bjelorusijom žarište je migranata koji su se tamo počeli gomilati 2021., nakon što je bliski ruski saveznik otvorio migrantima novu neslužbenu rutu u Europu.

Europska unija komentirala je taj potez rekavši da je osmišljen kako bi se stvorila kriza.

Vojnika koji se spominje samo imenom Mateusz krajem svibnja nožem su izboli migranti koji su pokušavali prijeći granicu. Vojska je rekla da je umro u četvrtak.

"Unatoč pruženoj pomoći na mjestu zločinačkog napada na granici s Bjelorusijom i naporima liječnika, njegov život nije mogao biti spašen", stoji u priopćenju.

Posljednjih tjedana došlo je do povećanja broja migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu s Poljskom, a graničari su izvijestili o brojnim nasilnim incidentima.

"Tražimo da bjeloruske vlasti utvrde identitet ovog ubojice i predaju ga poljskim vlastima", rekao je ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Dodao je da će prosvjedna nota biti uručena bjeloruskom otpravniku poslova kasnije u četvrtak.

Poljska je nedavno najavila planove za jačanje granice i ponovno uvođenje tampon zone od 200 metara.

Bjelorusija odbacuje optužbe da pomaže kanalizirati migrante do poljske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 15:08