IMALA JE 96 GODINA

Preminula je bivša prva dama SAD-a Rosalynn Carter, život je posvetila borbi protiv mentalnih bolesti

Carter je bila bistra političarka, a posebno je pronicljiva bila kada se radilo o nijansama i aspektima političkih kampanja

Rosalynn Carter

 Saul LOEB/AFP

Preminula je Rosalynn Carter (96), supruga 39. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Jimmyja Cartera (99) te humanitarka i aktivistica na polju mentalnog zdravlja, piše NBC.

Carter je bila bistra političarka, a posebno je pronicljiva bila kada se radilo o nijansama i aspektima političkih kampanja. Uz to, bila je praktična i realistična.

Prema informacijama koje je objavila nevladina neprofitna organizacija Carter Center koju je Jimmy Carter osnovao 1982. godine, bivša je prva dama u petak u svome domu počela primati palijativnu zdravstvenu skrb.

Carter je svoj život posvetila borbi za ljudska prava, društvenu pravdu te potrebe starijih i nemoćnih, a pružala je podršku mnogim zdravstvenim programima.

"Prije 25 godina, nismo mogli ni sanjati da će se ljudi možda jednog dana moći oporaviti od mentalnih bolesti. Danas je to vrlo realno", rekla je Carter 2003. godine tijekom jednog simpozija na temu mentalnog zdravlja.

"Za osobu koja se pitanjima mentalnog zdravlja bavila onoliko koliko sam to radila ja, ovo je čudesan razvoj događaja i odgovor na moje molitve", dodala je tada bivša prva dama SAD-a.

Carter Center objavio je u svibnju ove godine da joj Rosalynn Carter dijagnosticirana demencija. "Nastavlja živjeti sretnu u svome dome sa svojim suprugom. Uživa u proljeću i posjetama voljenih osoba", rekao je tada Carter Center.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27