NIZAK ODAZIV BIRAČA

Premijerka Šeik Hasina osigurala četvrti mandat zaredom u Bangladešu, oporba je bojkotirala izbore

Američki State Department priopćio je da izbori u Bangladešu nisu bili slobodni i pošten

Šeik Hasina

 AFP

Bangladeška premijerka Šeik Hasina osigurala si je četvrti mandat zaredom, a njezina stranka osvojila je gotovo 75 posto mjesta na nedjeljnim općim izborima koje je bojkotirala oporba uz nizak odaziv birača.

Glavna oporbena Bangladeška nacionalistička stranka (BNP), koja je sudjelovala na izborima 2018., ali se držala po strani 2014., bojkotirala je izbore nakon što je Hasina odbila njezine zahtjeve da podnese ostavku i dopusti neutralnoj vlasti da vodi opće izbore.

Američki State Department priopćio je da izbori u Bangladešu nisu bili slobodni i pošteni, dodajući da je Washington zabrinut zbog izvješća o nepravilnostima glasovanja i osuđuje nasilje koje se dogodilo. Ured britanske vlade za vanjske poslove također je osudio ono što je nazvao "činovima zastrašivanja i nasilja".

Hasina je umanjila bojkot opozicije i rekla da je njezin cilj u sljedećih pet godina jačanje gospodarstva.

"Svaka politička stranka ima pravo odlučivati, izostanak jedne stranke na izborima ne znači da nema demokracije", rekla je novinarima u svojoj službenoj rezidenciji u glavnom gradu Dhaki.

Kći šeika Mujibura Rahmana, utemeljitelja Bangladeša koji je ubijen u vojnom udaru 1975. zajedno s većinom članova obitelji, Hasina (76) prvi put postala je premijerka 1996. Ovo će joj biti ukupno peti mandat.

U posljednjih 15 godina na vlasti zaslužna je za preokret u gospodarstvu i masivnoj industriji odjeće, dok je dobila međunarodne pohvale za pružanje utočišta Rohingya muslimanima koji bježe od progona u susjednom Mjanmaru.

Kritičari optužuju Hasinu za autoritarizam, kršenje ljudskih prava, gušenje slobode govora i suzbijanje neslaganja.

Gospodarstvo je također naglo usporilo otkako je rat između Rusije i Ukrajine povisio cijene goriva i uvoza hrane, prisilivši Bangladeš da se prošle godine obrati Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć od 4,7 milijardi dolara. Inflacija je u studenome iznosila 9,5 posto.

"Vlada mora obuzdati ludu inflaciju. I tražim od njih da smanje poreze i daju subvencije siromašnim ljudima. Ne želimo ništa drugo", rekao je Abdul Halim, prodavač plastičnih igračaka u Dhaki, dok je čitao novine zalijepljene na zid.

Stanovnici Bangladeša uglavnom nisu sudjelovali u izborima koji su bili obilježeni nasiljem. Odaziv je bio oko 42 posto kad su se birališta zatvorila, rekao je glavni povjerenik za izbore Kazi Habibul Awal, u usporedbi s više od 80 posto na posljednjim izborima 2018.

Vladajuća stranka Awami League osvojila je 222 mjesta od 298, prema neslužbenim rezultatima koje je objavilo Izborno povjerenstvo.

Sama Hasina osvojila je 249.962 glasa u svojoj izbornoj jedinici Gopalganj, oko 165 km južno od Dhake, dok je njezina protukandidatkinja osigurala samo 469 glasova.

Nekoliko država, uključujući Indiju, Rusiju i Kinu, čestitalo je Hasini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:13