NOVI KANCELAR?

Prema njemu je Orban mala beba: Euforija u Njemačkoj zbog obećanja Friedricha Merza!

Za skrb djeteta lider CDU-a Friedrich Merz najavljuje porezne odbitke do 1800 eura, za plaćanje čistačice do 5000 eura...

Friedrich Merz

 Christof Stache/afp/profimedia/Christof Stache/afp/profimedia

Novi lider CDU-a, Friedrich Merz (68), toliko želi voditi Njemačku, da pred izbore dijeli izborna obećanja u demografskoj politici koja će posramiti čak i Viktora Orbana, mađarskog autokrata koji godinama u demografsku obnovu investira 4-5 posto BDP-a.

S obzirom da je njemačko gospodarstvo razapeto između masovnog odlaska radišnih baby boomera u mirovinu te rasta averzije prema migrantima, Merz je najtiražnijem dnevnom listu, Bildu, osigurao ekskluzivnu informaciju prema kojoj koristi od malih Nijemaca neće imati samo roditelji, nego i bake i djedovi, što je novum demografskih politika. Konkretno, ubuduće će prema zamislima CDU-a roditelji moći odbijati troškove skrbi za djecu od poreznih obveza, a ukoliko bake i djedovi također doprinose skrbi o djetetu, također mogu računati na olakšice.

Sveukupno će roditelji, ali i djedovi i bake, ukupno moći odbiti 1800 eura godišnje dokazanih troškova skrbi (primjerice plaćanja babysittera). No, to je samo dio priče. Ukupne olakšice idu prema razinama koje bi se u Hrvatskoj doimale bajkovitima.

U osnovi će zahvaljujući prijedlozima CDU-a bračni par s dvoje djece u startu računati s više stotina dodatnih eura u kućnom proračunu na godišnjoj razini. Ako netko zaposli čistačicu kako bi više vremena mogao posvetiti djeci, moći će odbiti 5000 eura troškova čišćenja od poreza.

Jedna od ideja jest omogućiti poslodavcima neoporezive dodatke zaposlenicima za djecu do 14 godina, koje sada vrijede za djecu do 6 godina starosti.

S druge strane, Merz se želi pobrinuti da i djeca koja preuzmu skrbi o svojim roditeljima, ili dio skrbi o roditeljima u poznoj dobi, također mogu odbiti do 1800 eura od svoje porezne obveze.

U Udruzi njemačkih poreznih obveznika oduševljeni su inicijativom Merza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:04