IZA KULISA

Prekretnica za Hrvatsku bila je podrška Macrona, a znakovita je bila i reakcija Ljubljane

Izuzetno je važno što su zaključci usvojeni danas jer je to bio i zadnji sastanak ministara unutarnjih poslova EU ove godine

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, zastave EU u Bruxellesu i granični prijelaz sa Slovenijom Macelj

 Profimedia/Afp

Ministri unutarnjih poslova Europske unije složili su se s ocjenom Europske komisije da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen. Potvrdio je to u Bruxellesu ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

U isto vrijeme dok je Božinović objavio vijest u Bruxellesu učinio je to preko Twittera i premijer Andrej Plenković.

Ulazak u Schengen i u eurozonu su dva ključna prioriteta Hrvatske od ulaska u EU. Do zadnjeg časa nije bilo sigurno hoće li ova odluka proći jer su dvije države imale rezerve. Prema diplomatskim izvorima bile su to Nizozemska i Švedska, ali njihove rezerve su bile zbog parlamentarnih postupaka, a ne zbog nekih konkretnih primjedbi. Sve druge članice su još prije potvrdile da podržavaju odluku.

- Nakon što je to ranije učinila Europska komisija sada su sve države članice jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za Schengensku zonu. Vrlo smo zadovoljni zbog toga. Iza toga postoji veliki rad koji smo uložili u proteklih nekoliko godina, rekao je Božinović.

Zeleno svjetlo

Božinović je rekao da je ovo političko zeleno svjetlo da se krene u postupak ulaska Hrvatske u Schengen. Prije toga se treba održati i rasprava i glasanje u Europskom parlamentu. Božinović je rekao da je optimističan da će se dinamika održati tijekom francuskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. siječnja. On vjeruje da će se u tom razdoblju okončati i postupak u Europskom parlamentu.

Na upit koliko je bilo teško postići potreban konsenzus u Vijeću u okolnostima izbjegličke krize i izvještaja o zlostavljanju migranata na granici prema BiH, Božinović je rekao kako je učinjen ogroman posao na terenu, ali i kroz diplomatske aktivnosti od Haaga do Helsinkija, Pariza, Rima i drugih europskih glavnih gradova.

U zaključcima koje je usvojilo Vijeće se spominju svi postupci kroz koje je Hrvatska morala proći u ispunjavanju uvjeta od 2015. godine, kada je predala zahtjev, do sada. Na kraju se zaključuje da je "Hrvatska ispunila potrebne uvjete za primjenu svih dijela pravne stečevine Schengena". Potom se dodaje da su se time ispunili preduvjeti da Vijeće donese odluku o činu pristupanja Hrvatske i ukidanju unutarnjih graničnih kontrola.

- U očekivanju hrvatskog pristupanja Schengenu Hrvatska je pozvana da nastavi konzistentno raditi na primjenu pravne stečevine Schengena, stoji na kraju zaključaka.

Slovenija najveći saveznik

Iako se stalno spominjala mogućnost da zbog bilateralnih sporova Slovenija blokira odluku, ispostavilo se da je Ljubljana bila jedan od najvećih zagovaratelja ove odluke.

Bilo je to vidljivo i na tiskovnoj konferenciji slovenskog ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa koji je predsjedao sastankom u Bruxellesu. On je rekao da je ova odluka i veliki uspjeh slovenskog predsjedanja EU, iako se mnogima ponekad to činilo kao nemoguća misija.

- Ovo je tek početni korak i ja vjerujem da će stvari ići brzom dinamikom. Ovo je veliki događaj za sve, prije svega za Hrvatsku i za Sloveniju jer će time granica između nas prestati postojati, rekao je slovenski ministar.

Izuzetno je važno što su zaključci usvojeni danas jer je to bio i zadnji sastanak ministara unutarnjih poslova EU ove godine. U suprotnom bi se stvar vjerojatno odgodila za nekoliko mjeseci tijekom predsjedanja Francuske.

Diplomati iz drugih država članica EU su rekli kako je Slovenija imala "prije svega pragmatični stav" i podržala Hrvatsku. Kada se okonča postupak vanjska granica Schengena će se prebaciti s hrvatsko-slovenske granice na vanjske granice EU koje su one Hrvatske prema BiH, Srbiji i Crnoj gori.

Prekretnica u pristupu Hrvatske Schengenu dogodila se nakon što je Francuska to podržala. Francuska je, uz Nizozemsku, do sada bila najveći skeptik prema proširenju Schengena - uostalom, kao i prema proširenju EU uopće.

Bugarska i Rumunjska su i prije Hrvatske ispunile uvjete, ali još nisu ušle u Schengen što je znak za oprez i za Hrvatsku do konačne odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:37