UPITNI DOKAZI O OPASNOSTI

Prekomjerno granatiranje covidom: Neki virolozi sada dižu uzbunu zbog podvarijante omikrona koju su nazvali ‘Kentaur‘

- Ne radi se toliko o samoj mutaciji, više o broju/kombinaciji, kazao je dr. Tom Peacock, virolog na Imperial Collegeu
 Debarchan Chatterjee/Nurphoto Via Afp

Neki virolozi su izrazili zabrinutost zbog pojave još jedne podvarijante omikron soja koronavirusa koja se, kako kaži, brzo širi, a tvrde da brzo ‘pušta korijenje‘ u Indiji i već je stigla u Ujedinjeno Kraljevstvo, piše The Guardian.

Podvarijanta BA.2.75 koju su pomalo histerično prozvali "Kentaurom" je prvi put detektirana u Indiji još u svibnju gdje je došlo do polaganog porasta broja "slučajeva" i zaraza se navodno širi još brže od one vrlo zaraznom BA.5 podvarijantom, koja je također zastupljena u Indiji te brzo u mnogim zemljama preuzima mjesto nekad dominantne podvarijante BA.2.

BA.2.75 je također otada prepoznata u otprilike 10 drugih zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australiju, Njemačku i Kanadu.

Europski centar za prevenciju bolesti i kontrolu (ECDC) ju je 7. srpnja označio kao ‘varijantu koju se istražuje‘, što znači da postoje indikacije da može biti više zarazna ili povezana s težom bolesti, ali dokazi za to su slabi ili još nisu prikupljeni što očito ne sprečava dio virologa da krenu s "prekomjernim granatiranjem" upućujući alarmantna upozorenja.

Svjetska zdravstvena organizacija također pažljivo nadzire ovu novu varijantu, no njezin glavni znanstvenik dr. Soumya Swaminathan kazao je da još nema dovoljno uzoraka da bi se utvrdilo koliko je doista opasna.

Uz njezin brzi porast i široku rasprostranjenost, virolozi koje citira Guardian su, kažu, "zaprepašteni" brojem dodatnih mutacija koje BA.2,75 sadrži u odnosu na BA.2 iz koje se vjerojatno razvila.

- Ovo bi moglo značiti da je imala šansu da kreira prednost nad već uspješnim virusima, kazao je dr. Stephen Griffin, virolog na Sveučilištu Leeds.

- Ne radi se toliko o samoj mutaciji, više o broju/kombinaciji, kazao je dr. Tom Peacock, virolog na Imperial Collegeu u Londonu, koji je prvi identificirao omikron kao razlog za zabrinutost u studenom 2021 da bi se ubrzo potom utvrdilo da je omikron zapravo varijanta koja, iako se najbrže širi, izaziva najblaže kliničke slike kod zaraženih. - Teško je predvidjeti efekt tolikih mutacija koje se pojavljuju zajedno - to virusu daje svojstvo da bi skup njegovih dijelova mogao biti gori nego ti dijelovi sami za sebe, alarmira Peacock iako dokaza da će ova podvarijanta doista biti opasnija od svih prethodnih zasad nema.

- To je definitivno potencijalni kandidat za ono što će doći nakon BA.5, upozorava nadalje ovaj virolog.

Iako se značajno ne pojavljuje u drugim zemljama, njegov rast u Indiji sugerira da je vjerojatno da će to barem tamo biti problem, dodao je Peacock. - Očigledno u Indiji ima veliki porast, ali u Indiji nema puno podvarijante BA.5 i još nije jasno kako će se odnositi prema tome.

Griffin je to naveo kao još jedan primjer "impresivne sposobnosti" virusa da tolerira promjene u svom proteinu šiljka - dijela koji koristi da inficira stanice i na kojem je bazirana većina cjepiva za covid.

- U ovo vrijeme prošle godine, mnogi su bili uvjereni da delta predstavlja evolucijski vrh za virus, ali pojava omikrona i veliki porast u varijabilnosti i izbjegavanju antitijela je znak da kao populacija ne možemo pratiti razvoj virusa po uzoru na gripu, kazao je Griffin.

Uz cjepivo, dugoročni planovi bi, prema njemu, trebali uključivati mjere kako bi se spriječile infekcije i reinfekcije. - Ovo uključuje kreiranje stvaranja okoliša koji je otporan na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju zraka u unutrašnjem prostoru, testiranje, kao i prikladni period izolacije koji će reducirati prijenos virusa, kazao je za The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:32