PLAN ŠEFA VIJEĆA UNIJE

'Prekid veza banaka i država ključ je opstanka EU'

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy objavio je izvješće u kojemu je iznio prijedloge s vremenskim rasporedom za jačanje integracija u eurozoni koji bi trebali ispraviti strukturne nedostatke u ekonomskoj i monetarnoj uniji i osigurati opstanak zajedničke valute
European Council President Herman Van Rompuy speaks during a media conference at an EU Summit in Brussels on Thursday, June 28, 2012. European leaders gathering Thursday in Brussels are set to sign off on a series of measures to boost economic growth but expectations of a breakthrough on the pooling of debt have fallen by the wayside. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy objavio je izvješće u kojemu je iznio prijedloge s vremenskim rasporedom za jačanje integracija u eurozoni koji bi trebali ispraviti strukturne nedostatke u ekonomskoj i monetarnoj uniji i osigurati opstanak zajedničke valute.

Van Rompuy je izvješće pripremio u suradnji s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem i šefom euroskupine Jean-Claudeom Junckerom.

Nastavak posla

Budući izgled eurozone i EU bit će glavna tema sastanka na vrhu čelnika država članica 13. i 14. prosinca. Riječ je o nastavku posla, započetog na summitu u lipnju ove godine, kada je Van Rompuy čelnicima predstavio izvješće “Prema istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji”, s prijedlozima za uspostavu bankovne, fiskalne, ekonomske i političke unije. Na lipanjskom summitu čelnici su zadužili Van Rompuya da za prosinački skup razradi pojedinosti i konkretne smjernice s rokovima za uspostavu istinske ekonomske i monetarne unije.

Prema Van Rompuyevu prijedlogu, istinska ekonomska i monetarna unija uspostavila bi se u tri faze. U prvoj fazi, do kraja 2013., trebala bi se prekinuti veza između banaka i država, koja se smatra jednim od glavnih uzroka krize. Države su radi očuvanja financijskog sustava bile prisiljene spašavati posrnule banke, što je išlo na teret poreznih obveznika i izazvalo veliki rast javnih dugova.

Operativni okvir

“Dovršetak prve faze trebao bi osigurati zdravo upravljanje javnim financijama i prekinuti vezu između banaka i država, koja je bila jedan od glavnih uzroka dužničke krize”, kaže se u izvješću. To bi se prije svega trebalo osigurati jedinstvenim nadzornim mehanizmom u eurozoni. Van Rompuy navodi da “ozbiljan pripremni rad mora započeti početkom 2013. kako bi jedinstveni nadzorni mehanizam bio u potpunosti operativan najkasnije 1. siječnja 2014.”.

Jedinstveni nadzorni mehanizam ključan je za uspostavu bankovne unije, ali pregovori o tome teško napreduju zbog različitih stajališta zemalja članica. Kada se uspostavi učinkovit jedinstveni nadzorni mehanizam za banke u eurozoni, Europski stabilizacijski mehanizam (EMS), trajni fond za spašavanje članica eurozone, trebao bi moći izravno dokapitalizirati banke. Pravni i operativni okvir za izravnu dokapitalizaciju trebao bi biti dovršen do kraja ožujka 2013.

Fiskalni kapacitet

U drugoj fazi koja počinje 2013., a završava krajem 2014. uspostavilo bi se jedinstveno tijelo zaduženo za restrukturiranje i likvidaciju banaka u poteškoćama te uspostavu mehanizma u okviru kojeg bi zemlje članice mogle sklapati ugovorne aranžmane s europskim institucijama za provedbu strukturnih reformi, a zauzvrat bi mogle dobiti ciljanu financijsku potporu.

U trećoj fazi, nakon 2014., eurozona bi trebala dobiti “fiskalni kapacitet”, zametak zasebnog proračuna, koji bi trebao poboljšati otpornost zemalja članica na ekonomske šokove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:23