BAKIR IZETBEGOVIĆ

‘Pregovori o izbornom zakonu su propali jer je Čović imao preambiciozne planove. Evo kad bi se mogli nastaviti‘

Nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć, poručio je predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, arhivska fotografija

 Duje Klaric/Cropix

Nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć, a razgovore o tom problemu treba nastaviti tek nakon izbora u listopadu, rekao je u nedjelju predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

"Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmjena izbornog zakona jer je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) prije deset dana raspisalo opće izbore. A i predaleko smo od dogovora", kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Ocijenio je kako su pregovori o izbornoj reformi koji su mjesecima vođeni bez rezultata propali jer je vodstvo HDZ BiH imalo "preambiciozne planove" kada je riječ o izmjenama koje treba usvojiti.

Imalo je, smatra Izetbegović, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, suradnji s Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentirajući najavu da će tijekom svibnja u Sarajevo doputovati neki od visokih dužnosnika EU-a te da bi tada moglo biti ponovo otvoreno pitanje izborne reforme, Izetbegović je kazao kako od toga nema ništa te kako je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora prije listopadskih izbora.

"Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savjetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti", pojasnio je čelnik SDA.

Dodao je kako će predmet razgovora s dužnosnicima EU-a biti isključivo provedba reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu.

O izbornoj reformi, kako je kazao, pregovarat će se "čim se formira nova postizborna koalicija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 20:58