TRAŽI SE RJEŠENJE

Pregovori o izbornoj reformi u BiH bez rezultata, SDA i oporba približili stajališta

O izmjenama izbornog zakona stranački čelnici u Sarajevu pregovaraju od ponedjeljka

Bakir Izetbegović

 Cropix

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i oporbene stranke koje imaju sjedište u Sarajevu zajednički će djelovati kako bi ishodili prihvatljiv modela izmjena izbornog zakona, najavili su u srijedu čelnici tih stranaka nakon što je bez posebnih rezultata okončan još jedan krug pregovora.

O izmjenama izbornog zakona stranački čelnici u Sarajevu pregovaraju od ponedjeljka uz posredovanje posebnog američkog izaslanika Matthewa Palmera i ravnateljice pri službi za vanjske poslove EU (EEAS) Angeline Eichhorst. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je u srijedu kazao kako je ipak optimističniji da će se doći do rješenja nego što mu se to činilo u uorak.

Pojasnio je kako su SDA i oporbene stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo zajednički traže uklanjanje etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH a protive se i da se eventualne nove izborne jedinice određuju temeljem etničkog sastava stanovništva koje u njima živi.

"Etnički prefiks mora otpasti i to je stav svih nas", kazao je Izetbegović ustvrdivši kako čelnik HDZ BiH Dragan Čović sada nema izbora i "mora pristati" na to ukoliko želi dogovor.

Sam Čović sadržinu razgovora vođenih u srijedu nije želio komentirati poručivši novinarima u prolazu tek kako nastavak slijedi u četvrtak.

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković kazao je kako mu je drago što je SDA odlučila da neće ništa bez oporbe. Dodao je kako je jasno da je SDA odustala od toga da podupire načelo o legitimnom predstavljanju sadržanom u mostarskom dogovoru kojega su potpisali Izetbegović i Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je kako njegova stranka nema nikakvih planova pomagati HDZ-u i želi jačati oporbu.

Prema riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića naredni koak kojega se može očekivati je da se Milorada Dodika pokuša uvjeriti da pristane na neizravni način biranja članova Predsjedništva BiH što bi se umjesto na izborima obavljalo u parlamentu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:43