PRESUDNE STRANE

Pregovori o iranskom nuklearnom programu: uskoro rusko-američki dogovor o Iranu?

Rusija je tražila jamstva da sankcije neće onemogućiti suradnju s Iranom na nuklearnim projektima. SAD je pristao

Na pregovorima u Beču prije tjedan dana iranski pregovarački tim vodio je Ali Bagheri Kani (lijevo), a analitičari su objavili kako su izgledi za sklapanje sporazuma 80 posto

 Joe Klamar/AFP

Pregovori o iranskom nuklearnom programu, Zajedničkom obuhvatnom akcijskom planu (engleski akronim JCPOA) traju 11 mjeseci. A onda je počela ruska agresija na Ukrajinu.

Dvije presudne pregovaračke strane (proces uključuje SAD, Rusiju, Kinu, Ujedinjenu Kraljevinu, Francusku, Njemačku, EU i Islamsku Republiku Iran), Washington i Teheran, dobile su poticaj da što prije zaključe sporazum o povratku Washingtona u JCPOA. Bivši predsjednik Donald Trump je 2018. jednostrano istupio iz sporazuma. SAD kako bi se iranska nafta u uređenoj formi pojavila na svjetskom tržištu, Iran kako bi se uklonilo što više sankcija i otvorio prostor za poboljšanje uvjeta života.

U srijedu je objavljeno da su britansko-iranski državljani Nazanin Zaghari-Ratcliffe i Anousheh Ashouri napustili Iran nakon što su više godina proveli u zatvoru u Islamskoj Republici. I stigli u Ujedinjenu Kraljevinu. Takva je vijest, kad jedna strana pokazuje znakove dobre volje, uvijek signal da postoji mogućnost dogovora. Iako je Teheran iskoristio osjetljivu situaciju u pregovaračkom procesu da trguje sudbinom dvoje ljudi kako bi prisilio London da isplati dug od 530 milijuna dolara.

Pritisak sankcija

Radi se o dugu za tenkove Chieftain koje je Iran trebao dobiti prije Islamske revolucije u Iranu 1978.-1979. Ugovor o nabavi tenkova potpisali su Velika Britanija i režim Šaha Reze Pahlavija još 1971. Prema uvjetima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1750 tenkova i drugih vozila. Iran je unaprijed platio ugovorenu narudžbu. Pobjedom islamske revolucije isporuka je obustavljena.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžerica u Zakladi Thomson Reuters, uhićena je na aerodromu u Teheranu u travnju 2016. i poslije optužena za zavjeru u cilju svrgavanja vjerskog establišmenta.

Pregovori su i dalje u osjetljivoj fazi jer je prije samo tjedan dana bilo objavljeno da su pregovori u zastoju. Rusija je odlučila iskoristiti i ovaj multilateralni format kako bi ostvarila interese, smanjila pritisak sankcija. Moskva je tražila jamstva da sankcije nametnute zbog agresije na Ukrajinu neće onemogućiti suradnju s Iranom na nuklearnim projektima. SAD je nakon nekoliko dana odlučio pristati.

Ostala manja pitanja

"Dobili smo pisana jamstva. Ona su uključena u dogovore o obnovi JCPOA, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdolahianom u Moskvi u utorak. Prema njegovim riječima, buduća rusko-iranska nuklearna suradnja je zajamčena, "osobito što se tiče glavnog elementa, nuklearne elektrane u Bushehru". Riječ je o projektu koji Iran gradi ruskom tehnologijom te se obvezao da će nuklearni otpad vraćati Rusiji.

U četvrtak su iz Beča, gdje se odvijaju pregovori, stizale informacije o mogućem brzom dogovoru jer je ostalo samo nekoliko manjih pitanja koje je potrebno riješiti, prenosi AP. Stratfor, privatna obavještajna tvrtka, navodi da je riječ o opsegu ublažavanja sankcija te traženju modela koji bi dao odgovor na pitanje što učiniti s nekim od naprednijih iranskih centrifuga.

Eurasia Group, privatna analitička tvrtka, u srijedu je objavila kako smatra da su izgledi za sklapanje sporazuma 80%, što je porast s ranijih 65%. U ovih 20% nalaze se protivnici sporazuma u Iranu i izvan njega, poput Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:05