NAPALA AfD

Preekstremni su čak i za nju, Marine Le Pen ogradila se od ideja na tajnom sastanku: ‘Ne možemo protjerati migrante!‘

Francuska desničarka zaprijetila je AfD-u izbacivanjem iz zajedničkog kluba u Europskom parlamentu

Marine Le Pen 

 Alain Jocard/Afp

AfD-ovi "planovi za remigraciju" previše su radikalni čak i francuskoj desničarki Marine Le Pen koja se distancirala od Alternative za Njemačku (AfD), prijeteći ukidanjem zajedničkog kluba u Europskom parlamentu. "U potpunosti se ne slažem s prijedlozima o kojima se raspravljalo na tom sastanku", rekla je Le Pen. Mislila je na tajni sastanak ekstremne desnice u Potsdamu u studenome na kojem su bila tri člana AfD-a. Razgovaralo se o "remigraciji", o iseljavanju milijuna imigranata iz Njemačke, ali i onih s njemačkim državljanstvom koji se nisu dovoljno asimilirali.

Le Pen je dodala da se mora ispitati "hoće li to imati posljedice" na zajednički zastupnički klub u Europskom parlamentu. "Morat ćemo razgovarati o ovim, vrlo velikim razlikama u mišljenjima", naglasila je. Njemački AfD i francuski Rassemblement National (RN) pripadaju parlamentarnoj skupini "Identitet i demokracija" u Europskom parlamentu. Otkako je njemačka mreža istraživačkih novinara Correctiv objavila informacije o tajnom sastanku u Potsdamu, u Njemačkoj ne prestaju demonstracije protiv AfD-a. Prethodnih su dana stotine tisuća ljudi izašle na ulice diljem Njemačke.

image

Alice Weidel iz AFd-a

Profimedia

Marine Le Pen priprema se za četvrtu kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2027., prenosi njemački Spiegel Online. Za razliku od AfD-a koji se postupno radikalizira, stranka Marine Le Pen postaje sve umjerenija. Zahvaljujući tome, trenutačno ima dobre šanse naslijediti Emmanuela Macrona. U svim anketama uoči europskih izbora u lipnju čelnik stranke RH Jordan Bardella (27) tjednima vodi s gotovo 30 posto glasova podrške, gotovo deset postotnih bodova ispred Macronove vladajuće stranke. No, Marine Le Pen mora se braniti i s desna, od svog još radikalnijeg konkurenta s desnice Erica Zemmoura. On u Francuskoj promiče ideju "remigracije", programa masovnog protjerivanja imigranata.

image

Marine Le Pen

Alain Jocard/Afp

"Čak i ako kritiziramo uvjete za dobivanje državljanstva, nikad nismo branili politiku ‘remigracije‘ koja bi uključivala oduzimanje francuskog državljanstva", ističe Marine Le Pen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:06