DAN ZA ATENTATE

Predsjednikova lista za odstrel: Svakog utorka Obama odabere novog terorista koji će biti ubijen

Prije odluke Obama dobije popis sa slikama i kratkim biografijama mogućih meta
 Arhiva

Američki predsjednik Barack Obama na čelu je tajnog postupka u kojem se određuje koji će terorist biti ubijen ili uhićen. “Lista za ubojstvo” svakog se utorka, na redovnom sastanku obavještajaca u Bijeloj kući, daje Obami na uvid, a konačnu odluku donosi osobno predsjednik.

Obama, koji slovi kao liberalni pravnik, protivnik rata i zagovornik mira u Iraku i Afganistanu, sam je inzistirao na tome da bude na čelu tima koji će donositi ključnu odluku o sudbini terorista koji su najveća prijetnja Americi.

Spašeni u posljednji tren

Mnogo je moralnih dilema o kojima Amerikanci ovih dana raspravljaju nakon što je New York Times detaljno opisao Obaminu protuterorističku politiku. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Thomas E. Donilon kaže kako je Obama tražio da osobno odlučuje koliko će daleko ići operacije u kojima treba ubiti ili zarobiti teroriste.

Prije nego što Obama vidi liste, stotinjak obavještajaca “prođe” popise i procijene koji su teroristi najveća prijetnja Americi. Videokonferenciju vodi Pentagon, a nakon toga se slike i fotografije dostavljaju predsjedniku. Vrlo često se dugo vode rasprave i obavljaju razne procjene, a događa se da neki terorist u posljednji trenutak bude maknut s liste za ubojstvo. Kada protuteroristički stručnjaci i obavještajci usuglase stav, a selekciju uz Pentagon radi CIA, popis se dostavlja Bijeloj kući. Uz slike dolaze i prijedlozi o tome koji bi terorist trebao biti sljedeći na listi za ubojstvo. Taj tajni proces, kako piše New York Times, izmišljotina je Obamine administracije.

Nakon što Obama vidi fotografije i pročita o kojim je teroristima riječ, osobno potpisuje nalog za daljnju akciju. Pentagon se najviše bavi teroristima iz Jemena i Somalije, a CIA Pakistanom.

Kad je riječ o moralnim dilemama, iznose se brojni primjeri da predsjednik Obama mora odlučiti kako izvesti neki napad. Događa se da se projektilom može gađati sjedište u kojem je neki terorist, ali je okružen članovima obiteljiuključujući i djecu.

Riječ je svakako o presedanu u Americi jer sada je potpuno jasno da Barack Obama osobno nadgleda “rat u sjeni” protiv al-Qa’ide. Američkog predsjednika svakog utorka brifiraju šefovi obavještajnih agencija koji se bave protuterorizmom, ali ključne odluke o tome što će se dalje poduzeti donosi sam predsjednik. Nakon što Obami pokažu fotografije i iznesu svoje prijedloge, obavještajci moraju detaljno objasniti razloge zbog kojih nekog terorista smatraju najvećom prijetnjom Americi. Uz slike su i kratke biografije, a vrlo često se radi o maloljetnicima. Sve su to američki neprijatelji bez uniformi, potencijalni teroristi koji ‘ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a’.

Premladi da umru

“Koliko su stari ovi ljudi”, pitao je Obama vidjevši fotografije na kojima su gotovo djeca. Za predsjednika je to bilo vrlo važno, jer ako su teroristi odlučili promijeniti taktiku i u borbu ubaciti djecu, mora se promijeniti i američka strategija.

Otkud, odjednom, predsjednik koji želi puno poštivanje zakona u borbi protiv terorizma sam sebi uzima pravo da presuđuje po kratkom postupku? Predsjednik, tvrde suradnici, smatra da mora preuzeti moralnu odgovornost za takve akcije, a da loše vođeni napadi mogu naštetiti imidžu Amerike.

“Obama je svjestan da će se dogoditi i određeni broj promašaja”, kažu njegovi suradnici. Sam Donilon, na pitanje što ga je najviše iznenadilo kod Obame, odgovorio je da je riječ o predsjedniku koji se ne libi koristiti silu kad je riječ o ugledu i sigurnosti Amerike. Idealna slika samopouzdanog i odlučnog predsjednika u zahuktaloj izbornoj kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:30