SULUDI INCIDENT

Predsjednik kanadskog parlamenta dao otkaz zbog sramote s ukrajinskim nacistom

Hunka je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a Adolfa Hitlera koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije

Anthony Rota i Volodimir Zelenski

 Dave Chan/Afp

Predsjednik donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota podnio je ostavku u utorak, nekoliko dana pošto je javno hvalio bivšeg nacističkog vojnika, rođenog Ukrajinca i time naveo vodu na mlin narativa kojim Rusija opravdava invaziju na Ukrajinu.

Rota je rekao zastupnicima da je pogriješio kada je na sjednicu parlamenta u prigodi posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvao bivšeg vojnika nacističke formacije SS Jaroslava Hunku, danas 98-godišnjaka i nazvao ga ratnim herojem.

Hunka je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a Adolfa Hitlera koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije.

Rusija je incident nazvala nečuvenim.

"Tom javnom pohvalom izazvao sam bol pojedincima i zajednicama, uključivo židovskoj zajednici u Kanadi i diljem svijeta... prihvaćam punu odgovornost za te poteze", rekao je Rota, član vladajuće Liberalne stranke.

Ta epizoda u kanadskom parlamentu navela je vodu na mlin teze ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je svoju invaziju na Ukrajinu, a koju on naziva "specijalnom vojnom operacijom", poduzeo kako bi "demilitarizirao i denacificirao" Ukrajinu, što i Kijev i Zapad nazivaju neutemeljenim.

Incident je zasjenio posjet predsjednika Zelenskog koji je zahvalio na milijardi dolara pomoći u oružju i drugoj pomoći koju je Kanada pružila Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022.

Oporbene stranke okrivile su za izgred liberalnu stranku premijera Justina Trudeaua no Rota tvrdi da je on jedini odgovoran. Hunka živi u izbornoj jedinici Anthonyja Rote.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly prva je u utorak iz vlade liberala zatražila Rotinu ostavku.

SS diviziju Galiziju, koja je nakon osnutka u Ukrajini brojala 80 dragovoljaca, Nürnberški sud optužio je za ubojstva stotina poljskih i židovskih civila tijekom Drugoga svjetskog rata.

Zbog cijele situacije u Kanadi je prisutna povijesna polemika s obzirom na to da je ta zemlja nakon završetka rata dopustila da se 800 veterana iz "Galizije" naseli u toj sjevernoameričkoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:36