POGINUO POLJSKI PREDSJEDNIK

Predsjednički zrakoplov tri puta je pokušao sletjeti

File photo dated July 16, 2007 of Poland's President Lech Kaczynski and his wife Maria boarding a plane at the airport in Warsaw. A plane carrying the Polish president has crashed on approach to Smolensk airport in western Russia, a Polish official at the airport told Reuters on Saturday. The official said there was no information yet about survivors. REUTERS/Kacper Pempel/Files (POLAND - Tags: POLITICS DISASTER TRANSPORT)
 KACPER PEMPEL

MOSKVA - Poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Maria Kaczynska poginuli su u padu zrakoplova koji je srušio u zapadnom dijelu Rusije. Šef ruskom istražnog povjerenstva Sergej Markin rekao je kako su u zrakoplovu bile 132 osobe. Nitko nije preživio

Prikazane snimke s mjesta pada pokazale su razbacane ostatke zrakoplova koji su još gorjeli u šumi u blizini aerodoroma. Zrakoplov se srušio nekoliko stotina metara o piste.

>> Lech Walesa: U Katynu su nas htjeli unišititi, sad je tu stradala elita Poljske

>> Biografske crtice iz života Lecha Kaczynskog

>> Tupljev 154: Zrakoplov kojeg se svi žele riješiti

Kao jedan od mogućih uzroka nesreće navodi se pogrešna procjena pilota predsjedničkog zrakoplova. Naime, pilot je odbio preporuku da zbog lošeg vremen produži let do Minska.

I ruske i bjeloruske službe za kontrolu letenja potvrdile su kako su piloti bili upozoreni na loše vremenske uvjete u Smolensku . Tamošnji aerodrom je u tom trenutku bio obavijen maglom.

O kakvim je uvjetima bila riječ najbolje govori podatak da se zrakoplov srušio tijekom četvrtog pokušaja slijetanja.

- Zrakoplov je očešao vrhove drveća, pao je i zatim se zapalio - izjavio je Piotr Pszkowski glasnogovornik poljskog ministarstva poslova, prenosi AFP.

Kaczynski je tamo putovao zbog obilježavanja 70. godišnjice pokolja u Katynskoj šumi u kojoj su sovjetske trupe masakrirale 22 tisuće Poljaka.

- U zrakoplovu su bili predsjednik, njegova supruga i Andrzej Kremer, zamjenik ministra vanjskih poslova - dodao je.

Osim njih u nesreći su poginuli i šef stožera poljske vojske general Franciszek Gagor te predsjednik Poljske narodne banke Slawomir Skrzypek.

Letjeli su u predsjedničkom zrakoplovu tipa Tupoljev Tu-154 . Zrakoplov je bio star 26 godina, a lani je u prosincu prošao temeljitu obnovu.

Inače, poljski predsjednik i njegova supruga bili su gosti na nedavnoj inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:40