INDONEZIJSKI GENERAL

Predsjednički kandidat sudjelovao u masakrima, a sad na Tik Toku pegla imidž: ‘On je simpatični djedica‘

Mladi Indonežani kažu da je "gemoy", što je sleng za nekoga tko je sladak ili mazan, a sebe nazivaju "gemoy squad"
 Muhammad Zulfan Dalimunthe/Afp

Još tijekom kampanje bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame postalo je jasno koliki utjecaj društvene mreže imaju na izbore. No, vjerojatno nitko dosad nije iskoristio moć društvenih medija poput Prabowa Subianta (72). Indonezijski ministar obrane uspio je u manje od godinu dana potpuno rebrendirati svoj identitet iz brutalnog generala u umiljatog djedicu. Uz pomoć plesnih izazova na TikToku i selfija na Instagramu Prabowo se profilirao u glavnog kandidata na predsjedničkim izborima 14. veljače. Mnogi mladi Indonežani kažu da je "gemoy", što je lokalni sleng za nekoga tko je sladak ili mazan, a sebe nazivaju "gemoy squad". Na plakatima i izlozima trgovina češće se nalazi njegova animirana verzija nego ona stvarna.

image

Maskote Prabowa Subianta i Gibrana Rakabuminga Rake

Adek Berry/Afp

Ime Prabowo Subianto donedavno nije bilo poznato široj javnosti, pa čak ni mlađim stanovnicima Indonezije. No, stariji se itekako dobro sjećaju njegove mračne povijesti.

Prabowo dolazi iz elitne političke obitelji. Rođen je u Jakarti 1951. godine kao najstariji sin Sumitra Djojohadikusuma, bivšeg indonezijskog ministra financija, industrije i trgovine. Kad je Sumitra pobjegao iz zemlje zbog optužbi za korupciju kasnih 1950-ih, sa sobom je poveo i obitelj. Prabowo je odrastao u inozemstvu i obrazovao se u Maleziji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Nakon povratka kući pridružio se vojsci i brzo napredovao u činovima te postao kapetan elitnih specijalnih snaga Kopassus. Optužen je za sudjelovanje u masakru stotine pobunjenika u Istočnom Timoru 1983. godine.

Početkom 1980-ih vjenčao se s kćeri pokojnog diktatora Suharta, tada indonezijskog predsjednika, što mu je pomoglo da uspostavi kontakte s brojnim visokim dužnosnicima. Par se razveo 1998., a iste je godine Suharto bio prisiljen odstupiti s vlasti nakon 30 godina vladavine.

Prabowo je ubrzo otpušten iz vojske zbog navodne uloge u otmici prodemokratskih aktivista. Naime, dok se Suhartova vladavina raspadala kasnih 1990-ih, Kopassus je optužen za otmicu više od 20 studentskih aktivista koji su se protivili režimu. Najmanje desetak njih još se uvijek vode kao nestali, a oni koji su preživjeli svjedoče o torturi. Prabowo je nakon toga dospio na crnu listu u Australiji i zabranjeno mu je putovanje u SAD.

image

Maske triju indonezijskih predsjedničkih kanidata: Aniesa Baswedana, Prabowa Subianta i Ganjara Pranowa

Yasuyoshi Chiba/Afp

Godine 2008. osnovao je vlastitu stranku Gerindra ili Veliki indonezijski pokret. Najnovije ankete pokazuju da bi Gerindra mogla osigurati oko 20 posto mjesta u parlamentu na sljedećim parlamentarnim izborima koji će se također održati 14. veljače.

Prabowu je ovo treća predsjednička kandidatura. Natjecao se na izborima 2014. i 2019., ali je oba puta izgubio od sadašnjeg predsjednika Joka Widoda.

U vladu je ušao kad ga je predsjednik Widodo 2019. godine imenovao ministrom obrane, pretvarajući svoje suparnike u saveznike. Prabowo je također postao zadužen za program Food Estate koji je nastojao pretvoriti velike dijelove tresetišta na otocima Sumatra i Borneo u poljoprivredna gospodarstva.

Osim optužbi za kršenje prava, Prabowa optužuju za netransparentnost u nabavi vojne opreme i oružja te mu predbacuju neuspjeh u programu Food Estate.

"Ne samo da vlada nije uspjela riješiti teška kršenja ljudskih prava u prošlosti, nego je ova vlada odgovorna za porast broja kršitelja ljudskih prava na predstojećim predsjedničkim izborima", ističe Usman Hamid, izvršni direktor Amnesty Internationala Indonezije.

Prabowo je odbacio sve optužbe i tvrdi da su neke osobe, koje je on navodno oteo 1998. godine, sada u njegovu taboru i podržavaju ga na izborima. Godine 2014. je u intervjuu za Al Jazeeru priznao da je naredio njihovu otmicu, ali da je to učinio "samo po nalogu nadređenih".

Prabowo vodi u anketama s 50,7 posto glasova, dok njegova dva suparnika, bivši guverner Jakarte Anies Baswedan i bivši guverner Središnje Jave Ganjar Pranowo, zaostaju s oko 20 posto glasova svaki.

Temelj podrške za Prabowa su mladi glasači. U zemlji od oko 275 milijuna stanovnika, milenijalci i pripadnici generacije Z čine više od polovice biračkog tijela i njihovi glasovi bit će odlučujući na skorim izborima.

Privući mlađe glasače bio je ključ njegove kampanje jer su oni manje zabrinuti za pitanja poput demokracije ili kršenja ljudskih prava, ističu lokalni analitičari. "Oni smatraju da su to problemi starijih generacija, a da oni kao mlada generacija imaju svoje probleme: nezaposlenost i tržište rada", ističe Mada Sukmajati, profesor pri Sveučilištu Gadjah Mada.

Mogućnosti zapošljavanja i nezaposlenost primarni su problemi za mlade ljude, prema istraživanjima Centra za strateške i međunarodne studije, dok također postoji sve veća zabrinutost zbog klimatskih promjena i zaštite okoliša.

Prabowo je obećao da će nastaviti politiku trenutačnog predsjednika, uključujući gradnju Nusantare, novog glavnog grada. Obećao je i besplatni ručak i mlijeko za djecu od predškolske dobi do srednje škole te iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u roku od dvije godine.

image

Glasači se fotografiraju s maskotama

Adek Berry/Afp

Prabowo je u posljednja tri mjeseca potrošio oko 144 tisuće dolara na oglašavanje na Facebooku, prema podacima Mete. To je gotovo dvostruko više od onoga što je potrošio Pranowo, odnosno trostruko više od Baswedana.

Osim plesnih izazova i selfija, mačke su također dio njegove kampanje na društvenim mrežama. Njegova mačka Bobby ima vlastiti Instagram račun na kojem stoji opis da je pravi "domoljub".

Jedna glasačica, pripadnica generacije Z, kaže da joj se sviđaju Prabowini planovi za razvoj sektora obnovljive energije i poljoprivrede. Njegovu kampanju naziva vrlo slatkom, zabavnom, pristupačnom i "ne preteškom kao prijašnjih godina".

Druga biračica, pak, kaže da je "prestrašena" njegovom potencijalnom pobjedom na izborima. "Ako je mogao biti sudionik u ušutkavanju glasova demokratskih studenata, onda će, ako bude izabran, sada lako ušutkati svoje kritičare. Ljupkost teško čini prikladnog vođu. Ako mislite da bi vođa trebao biti takav, onda biste trebali izabrati mačića za predsjednika", smatra glasačica.

Ono što također zabrinjava mnoge jest povratak "starog Prabowa", poznatog po eksplozivnom temperamentu i prevrtljivoj osobnosti. Na dosadašnjim izbornim debatama Prabowo je uspješno uspio obuzdati svoju narav i vojnički stil govora, no mnogi ističu da je on zapravo tempirana bomba.

Jon Harrison, direktor u konzultantskoj tvrtki TS Lombard, također ističe da će Prabowo nastaviti dosadašnju politiku, što neće pomoći smanjiti nezaposlenost u zemlji. "Prabowo je duboko ukorijenjen u vojne i političke elite. To znači da će interesi vjerojatno obuzdati napredak u strukturnim reformama, posebno u područjima kao što su poboljšanje pristupa stranim tržištima, reforma pravnog sustava i smanjenje korupcije", ističe Harrison.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:58