KRAJ SAGE

Predsjednica Harvarda ipak podnijela ostavku nakon debakla u američkom Kongresu

Osim što nije htjela osuditi pozive na genocid Židova, nakon skandala su počele pljuštati i optužbe za plagiranje znanstvenih radova

Claudine Gay

 Kevin Dietsch/Afp

Predsjednica Harvarda, Claudine Gay, ipak je popustila pritisku donatora i američke akademske zajednice te je nakon višetjedne sage ipak samoinicijativno podnijela ostavku na dotičnu funkciju.

- Nakon pomnijeg razmatranja, postalo mi je jasno da je u najboljem interesu našega sveučilišta da odstupim s dužnosti kako bi se naša institucija mogla posvetiti rješavanju korjenitih problema s kojima se u posljednje vrijeme suočavamo – napisala je u pismu kojim je najavila svoju odluku.

Tim se činom pridružila svojoj kolegici Liz Magill sa sveučilišta PennU, koja je sredinom prosinca zbog pritiska donatora "dubljeg džepa" također bila primorana odstupiti s dužnosti zbog katastrofalnog svjedočenja pred američkim Kongresom u vezi porasta antisemitskih incidenata na sveučilišnim kampusima diljem zemlje.

Podsjetimo, predsjednice prestižnih Ivy League sveučilišta 5. prosinca odazvale su se pozivu Kongresa da zastupnicima, a time i cijeloj naciji, objasne na koji se način njihove institucije obračunavaju s rapidnim porastom nasilja od početka rata na Bliskom istoku.

Sve tri predsjednice jednoglasno su odgovorile kako pozive na genocid ne smatraju kriterijem za kršenje kodeksa ponašanja svojih sveučilišta, jer drže da studentima Prvi amandman garantira pravo na slobodu govora, zbog čega riječi same po sebi ne smatraju kažnjivima.

Međutim, srž problema krije se u tome što su se sva tri sveučilišta proteklih godina obračunavala s različitim oblicima "mikroagresija" i "diskriminacija", zahvaljujući posebno osmišljenim DEI uredima čiji je glavni zadatak bio uklanjati bilo kakve oblike nelagode, kako studentima, tako i osoblju.

Taj je ured potpuno zakazao u onome trenutku kada su studenti židovskog porijekla počeli prijavljivati prijetnje vlastitoj sigurnosti, zbog čega je i Kongres odlučio intervenirati i pokrenuti istragu.

Povrh cijelog skandala o antisemitskim incidentima i sramotnom svjedočenju u američkoj prijestolnici, predsjednici Gay počele su pljuštati optužbe za plagiranje znanstvenih radova, zbog čega se Harvard, kao jedna od najprestižnijih znanstvenih institucija na svijetu, našao u vrlo neugodnoj situaciji gdje je svako toliko mogao izdavati priopćenja u kojima odbacuje (nove) optužbe protiv Gay.

Dok je jedini vide kao tek drugu ženu i prvu Afroamerikanku na tako visokoj sveučilišnoj funkciji, drugi je vide kao neobičan izbor koji dokazuje do koje je mjere američka znanstvena zajednica "zagrizla" u woke ideologiju.

Naime, Claudine Gay, doktorica afroameričkih studija, u 26 godina znanstvene karijere nije objavila niti jednu stručnu knjigu, već samo 11 znanstvenih radova, koji se posljednjih mjeseci nalaze pod povećalom istražnih tijela zbog više od 40 optužbi za plagiranje.

"Pitanje nije je li Gay trebala odstupiti, pitanje je što je uopće netko njezinog znanstvenog profila radio na tako visokoj sveučilišnoj funkciji" zapitao se kolumnist NYT-a Bret Stevens u svom komentaru na cijeli skandal, aludirajući pritom na to da je Ivy League zajednica postala "laboratorijem društvenog inžinjeringa od kojeg američko društvo ima više štete nego koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:00