ŽELI MIJENJATI UNIJU

PREDNOST SE TOPI, A SADA BI SE CIJELA SITUACIJA MOGLA PREOKRENUTI NAGLAVAČKE Pristaše Macrona u šoku, Frexit je izgledan?

 Thomas Samson/Pool / REUTERS

Emmanuel Macron, pobjednik prvog kruga francuskih izbora i najveći favorit za novog predsjednika Pete republike, rekao je za BBC da se Europska unija mora reformirati ili će mogućnost "Frexita" postati vrlo aktualna.

Omiljen među strukturama u Bruxellesu, Macron je opetovno isticao važnost EU za Francusku, i obrnuto, za razliku od svoje protukandidatkinje Marine Le Pen koja na krilima Brexita i Putinove podrške želi provesti referendum o izlasku ili ostanku Francuske u Uniji.

Kako je takvim rječnikom dobila podršku velikog broja antiglobalistički raspoloženih birača, Le Pen polako nagriza veliku prednost Macrona u anketama, koji je od prošlog tjedna sa 65 posto podrške među biračima u drugom krugu pao na 60 posto u petak. Možda ponukan tim brojkama, Macron je objasnio da njegova potpora EU nije bezuvjetna:

- Ja sam pro-EU, ja sam konstantno branio europsku ideju i europsku politiku tijekom ovim izbora jer smatram da je to ekstremno važno za francuske građane i mjesto naše zemlje u globalizaciji - rekao je Macron, ali također upozorio.

- Istovremeno se moramo suočiti sa situacijom, slušati naše ljude i prihvatiti činjenicu da su danas vrlo ljuti, nestrpljivi i da disfunkcija EU više nije održiva. Stoga reformu EU i cijelog europskog projekta shvaćam kao dio svojeg mandata - rekao je lider pokreta En Marche.

- Kad bih ignorirao probleme EU to bilo ravno izdaji. A to ne želim uraditi. Jer dan nakon toga ćemo imati Frexit ili Nacionalnu frontu i Le Pen - rekao je Macron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 15:31