BRIGA ZA BUDUĆNOST

Predložena strategija za jačanje ekonomske sigurnosti EU-a, cilj je smanjiti rizik od ovisnosti o drugim zemljama

O prijedlogu će krajem idućega tjedna raspravljati šefovi država i vlada članica EU na summitu u Bruxellesu

Ursula von der Leyen

 Kenzo Tribouillard/Afp/Profimedia/Kenzo Tribouillard/afp/profimedia

Europska komisija u utorak je predložila strategiju za jačanje ekonomske sigurnosti EU-a s ciljem smanjivanja rizika od ovisnosti o pojedinim zemljama, čije se vrijednosti i interesi ne podudaraju s europskima.

Cilj strategije je smanjiti rizike od prekida dobavnih lanaca u kontekstu povećanih geopolitičkih napetosti i ubrzanog tehnološkog napretka, uz očuvanje maksimalne razine gospodarske otvorenosti i dinamičnosti, navodi Komisija.

Komisija predlaže da se provedu temeljite analize procjene rizika za ekonomsku sigurnost u četiri područja: rizike za otpornost opskrbnih lanaca, uključujući energetsku sigurnost; rizike za fizičku i kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture; rizike povezane sa sigurnošću tehnologije i curenjem tehnologija te rizike od korištenja ekonomske ovisnosti kao oružja u nametanju nečijih interesa.

Europska komisija vidi izvoz i dijeljenje kritičnih novih inovacija poput umjetne inteligencije i kvantnog računalstva kao potencijalni sigurnosni rizik, jer bi to moglo omogućiti curenje znanja u "zabrinjavajuće zemlje" koje ih žele koristiti za vojne primjene. Stoga želi jaču kontrolu izvoza i investicija u treće zemlje.

Danas predstavljeni prijedlog bit će podloga za raspravu s državama članicama i Europskim parlamentom. Između ostaloga, o njemu će krajem idućega tjedna raspravljati šefovi država i vlada članica EU na summitu u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:55