TAJNO PODRIJETLO AMERIČKE PRVE DAME

Predak Michelle Obama bio je H. W. Shields, bijeli irski doseljenik

Pune dvije godine novinarka New York Timesa, Rachel L. Swarns, i genealoginja Megan Smolenyak išle su tragom obiteljskog stabla Michelle Obame i ustanovile da prva dama Bijele kuće potječe od bijelih irskih imigranata.

Bez komentara

Prva dama nije željela komentirati teorije koje su dio uzbudljive, ali i mučne priče o ropstvu, uz obrazloženje da je riječ o osobnim stvarima i da sve treba prepustiti istraživanju i vremenu. Knjiga Rachel Swarns “Američka tapiserija” sada se odlično prodaje u Americi, jer uoči izbora svaki novi detalj o životu predsjedničkoga para izaziva velik interes.

I do sada je bilo mnogo teorija o precima prve dame, ali je najveći dio ostao misterij. Priča o bijelim, dalekim rođacima Michelle Obame svakako je intrigantna, gotovo kao neki filmski scenarij. Vodi do “crnkinje Melvinije”, koja je kao osmogodišnja ropkinja kupljena za 475 dolara. Godine 1852. radila je na farmi čiji je vlasnik bio Henry Wells Shields, irski imigrant, a DNK testovi pokazali su da bi jedan od njegovih sinova, Charles Marion Shields, mogao biti otac prvoga djeteta koje je Melvinija rodila.

Priča je to prije svega o bolnim iskustvima iz vremena ropstva u Americi. Prvo je Melvinija bila vlasništvo Davida Pattersona s plantaže u Južnoj Karolini. Lutala je plantažama, od Južne Karoline do Georgije. Radila je u polju, brinula se o pšenici, slatkom krumpiru, pamuku. Po nekima, Melvinija je silovana, a po drugima razvila se nježna ljubavna priča, doduše kratkotrajna, s bijelcem, Charlesom Shieldsom.

Strogi prapradjed

Sin kojeg je rodila kao petnaestogodišnjakinja 1859., Dolphus, bio je Michellin prapradjed. Petnaest godina nakon Dolphusove smrti rodila se Michelle Obama, koja će završiti u Bijeloj kući.

“To je svakako fascinantno”, rekla je Megan Smolenyak. “Ali, ako proučavamo povijest Afroamerikanaca, nije to nešto posebno čudno. Usprkos tome što mnogi ne uvažavaju činjenicu da su se crnci i bijelci miješali sve od vremena otkako zajedno žive”.

Ostaje dilema je li Melvinija bila silovana, a profesor prava Jason A. Gillmer kaže da to ne treba čuditi, jer su se silovanja i seksualno iskorištavanja u ropstvu često događali. Bilo je to, po njemu, svakodnevno iskustvo. Melvinija je rodila još troje djece, posljednje kada je ropstvo već bilo ukinuto. Dolphus Shields, koji je imao svijetlu kožu, otvorio je početkom 20. stoljeća stolariju i slovio kao pobožan, ozbiljan čovjek. U njegovoj su kući vladali strogi običaji, nije se smjelo pušiti, psovati, žene nisu smjele nositi hlače, niti se šminkati.

Zapušteni spomenik

S prvom suprugom Alice Easley, praprabakom Michelle Obama, imao je dvoje djece. Njihovu sinu Robertu Lee Shieldsu gubi se trag kada je napunio 32 godine, a imao je sina Pernella Shieldsa, koji se poslije preselio u Chicago. Pernell je imao kćer Marianu Robinson, majku Michelle Obama.

Danas su posmrtni ostaci Dolphusa Shieldsa na zapuštenom groblju, a nadgrobna ploča je srušena i uništena. Za Ameriku je ovo uzbudljivo istraživanje dokaz kako je zemlja evoluirala. Povjesničar Edward Ball kaže da se s time “što smo i tko smo svi suočavamo”. I on je imao slično iskustvo, otkrivši svoju crnu rodbinu, pa je napisao i knjigu “Robovi u obitelji”. “Svi smo pomiješani”, zaključio je Ball.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:29