OD OŽUJKA OVE GODINE

Prebrzo ste vozili? U Austriji za to sad uvode još strože kazne, u nekim slučajevima mogu vam i oduzeti auto

Teoretski, vozila registrirana u Njemačkoj također bi mogla biti oduzeta u Austriji, koja im je popularna destinacija za odmor

Ilustrativna fotografija

 Imagebroker/roland Mühlanger/Imagebroker/Profimedia/Imagebroker/roland Mühlanger/imagebroker/profimedia

Austrija pooštrava kazne za prebrze vozače. Od ožujka 2024. oni neće samo podlijegati visokim novčanim kaznama, već im se u ekstremnim slučajevima može i oduzeti automobil. Nova pravila pogađaju i turiste iz Njemačke.

Kazne za prometne prekršaje često su znatno veće izvan Njemačke. Prema pisanju njemačkog autokluba ADAC, ako vozite 20 km/h prebrzo, plaćate od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj i 175 eura u Italiji. U Njemačkoj možete jeftino proći sa 60 eura, piše portal Fenix Magazin.

No popularna destinacija za odmor Nijemaca ponovno postrožava pravila. Austrija ne samo da nameće visoke novčane kazne za ekstremnu brzinu, već je moguće i oduzimanje automobila od ožujka 2024.

Svatko tko previše prekorači brzinu suočit će se s oduzimanjem vozila u Austriji od ožujka 2024. Tad se primjenjuju sljedeći kriteriji:

U urbanim područjima - ako se dopuštena brzina prekorači za više od 60 km/h, automobil se može odmah oduzeti.

Izvan mjesta - ako se prekorači brzina za više od 70 km/h, vozilo se može oduzeti na licu mjesta.

Trajno - nećete dobiti auto natrag u svim slučajevima. Ako vozite više od 80 km/h u urbanim sredinama ili više od 90 km/h izvan grada, vozilo vam može biti trajno oduzeto. Potom će se naći na aukciji u Austriji.

Pogođeni su i njemački vozači

Teoretski, vozila registrirana u Njemačkoj također bi mogla biti oduzeta u Austriji, prema prvoj procjeni ADAC-a. Autoklub se u tom kontekstu poziva na slično pravilo iz Italije, gdje, ako imate 1,5 promila alkohola u krvi, automobil se u najgorem slučaju može oduzeti, čak i prisilno prodati, piše Fenix Magazin.

Inače, Austrija nije prva zemlja koja dosljedno djeluje protiv prebrzih vozača. Slično je i u Švicarskoj. Najpoznatiji je slučaj Nijemca iz 2014. godine, koji je uhvaćen kako vozi više od 200 km/h na autocesti, gdje je ograničenje brzine 120 km/h. Osuđen je na zatvorsku kaznu u Švicarskoj koju je 2018. godine morao služiti u Njemačkoj. Muškarčev oduzeti automobil prodan je na dražbi.

U Njemačkoj se također mogu oduzeti automobili prebrzim vozačima, ali samo u ilegalnih uličnim utrkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:12