STROGE KAZNE

PRAVE MJERE ŠTEDNJE U KINI Nema domjenaka, službenih automobila niti čašćenja gostiju

Nove mjere rezultat su službene politike u j Kini kojom predsjednik Xi Jinping želi obuzdati ekstravaganciju i rastrošnost javnih službenika
 AFP

Kineskim suci, u sklopu mjera štednje koje provodi tamošnji Vrhovni narodni sud, zabranjeno je novcem iz državnog budžeta kupovati čestitke, slatkiše i pirotehniku, piše China Daily. Nije im dozvoljeno javni novac trošiti niti na putovanja i čašćenje gostiju, a ni službene automobile ne smiju koristiti u privatne svrhe. Vrhovni sud najavljuje da će svi oni koji se ogluše o ova pravila biti „strogo i teško kažnjeni“.

Nove mjere rezultat su službene politike u j Kini kojom predsjednik Xi Jinping želi obuzdati ekstravaganciju i rastrošnost javnih službenika. U rujnu je državna televizija bitno smanjila sredstva za dosada obično spektakularan jesenski festival, otkazali su nastupe pop zvijezda i veliki vatromet, sve ne bi li se prilagodili politici štednje. Do tada je njezin program bio pun reklama koje su pozivale na kupovinu ekstravagantnih poklona i skupih proizvoda.

Vojnim je dužnosnicima zabranjeno organiziranje skupih domjenaka. China Daily navodi da su mjere štednje dio programa Komunističke partije kojima žele obuzdati hedonizam, rasipništvo i birokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:32