48 SATI U BRUXELLESU

Pratnja od 50 vozila, ‘lažni‘ i ‘pravi‘ Air Force One, Zvijer na kotačima... Znate li koliko košta Bidenov posjet - po minuti?

Vrtoglava cijena predsjedničkog posjeta - Bidenov boravak u Bruxellesu košta 2.368 eura po minuti!?

Joe Biden

 Nicolas Maeterlinck/Belga via AFP

Američki predsjednik Joe Biden stigao je jučer navečer u dvodnevni posjet Bruxellesu, a tijekom kojega će sudjelovati na summitima NATO-a i EU-a. Široka lepeza sigurnosnih mjera koje zahtijeva posjet čelnika jedne od najvećih svjetskih sila košta enormne iznose, prenosi Brussels Times.

Prema izvješću belgijskog lista Het Laatste Nieuws, Bidenov brzinski obilazak grada uključuje pratnju od čak 50 vozila i 500 do 1000 članova osoblja, a stajat će vrtoglavih 6,8 milijuna eura. To bi značilo 142.080 po satu ili 2.368 po minuti.

U prijestolnicu Belgije doputovao je zrakoplovom Air Force One. Riječ je o Boeingu 747 s uredom, restoranom i teretanom, koji je u bazu Melsbroek sletio u srijedu navečer. Identičan zrakoplov letio je pokraj pravog Air Force Onea kako bi potencijalne teroriste naveo na krivi trag, jer je nemoguće znati u kojemu se nalazi američki predsjednik.

image

Alexander de Croo i Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP
image

Joe Biden napušta zračnu luku u Bruxellesu

Kenzo Tribouillard/AFP
image

Joe Biden i Alexander de Croo

Brendan Smialowski/AFP

Zračni promet u Zaventemu i Melsbroeku bio je zatvoren nekoliko minuta prije i poslije slijetanja. Na pisti je Bidena dočekao belgijski premijer Alexander De Croo.

Među 50 vozila koja su ga pratila bilo je i vozilo hitne pomoći u kojemu se nalazi i svježa krv. Glavno vozilo, koje je također imalo svog 'blizanca', je Cadillac One, poznat kao Zvijer.

Teško oklopljena limuzina vrijedna milijun eura štite predsjednika i njegovu svitu od kemijskih napada i rakete te ima mogućnost ispaljivanja ručne bombe. Nakon limuzina slijede ostala vozila, među kojima su terenci Tajne službe s otvorenim prtljažnikom, koje agentima omogućuju da pucaju kadgod i gdjegod je potrebno.

Dio glavnog grada Belgije bio je hermetički zatvoren, a to je utjecalo i na protok prometa. Briselski prsten i cesta E40 bili su ispražnjeni kako bi mogao proći američki predsjednik.

image

Joe Biden u zrakoplovu Air Force One po slijetanju u Bruxelles

Kenzo Tribouillard/AFP
image

Joe Biden se ukrcava na Air Force One u Marylandu

Brendan Smialowski/AFP

Prošli su do američkog veleposlanstva, gdje je odsjeo sam predsjednik, dok je njegova pratnja smještena u hotelu. Proveden je temeljit pregled kanalizacijske mreže, a kante za smeće na strateškim točkama čuvaju zaštitari.

Zadnji posjet Bidena Bruxellesu bio je u lipnju 2021. godine kada se obratio NATO-u. Za njegova tadašnjeg posjeta bila su pripremljena tri helikoptera i 2.000 policajaca, dok su restorani i trgovine u susjedstvu zgrade NATO-a i američkog veleposlanstva morali biti zatvoreni osim ako vlasnici nisu pristali da njihove mušterije ulaze unutra u pratnji policije. Tako će vjerojatno biti i ove godine, piše Het Laatste Nieuws.

Biden napušta Bruxelles u petak i putuje za Poljsku.

image
Nicholas Kamm/AFP
image

Joe Biden i Air Force One

Brendan Smialowski/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:03