TUŽILI IH RADNICI

Poznati modni brend kojeg Hrvati obožavaju izgubio veliku tužbu, upozoravaju da će morati zatvoriti trgovine: ‘Neizbježno je‘

Tužba je bila pokrenuta 2018. godine i uključivala više od 3500 trenutnih i bivših radnika

Šoping, ilustracija

 Matej Kastelic/panthermedia/profimedia/Matej Kastelic/panthermedia/profimedia

Modni brend Next priopćio je da će možda morati zatvoriti trgovine, nakon što su izgubili 30 milijuna funti vrijedan pravni spor oko jednakih plaća za sve zaposlenike, prenosi Daily Mail.

Sud je prošli mjesec presudio da bi Next trebao plaćati djelatnicima u trgovini, koje su uglavnom žene, jednaku satnicu kao i muškim radnicima u skladištu.

Brend je tijekom obrane tvrdio da su plaće u skladištu više zbog opće razine plaća na širem tržištu rada, što sud nije prihvatio, objašnjavajući da samo žele smanjiti trošak i povećati profit, iako su naglasili da nema dokaza “izravne diskriminacije” prema ženama.

Ulagačima su javili da će presuda utjecati na sposobnost brenda da trgovine učine “pojedinačno profitabilnima”, što bi moglo dovesti do njihovog zatvaranja.

image

NEXT trgovina u Londonu

May James/zuma Press/profimedia/May James/zuma Press/profimedia

- Neizbježno je da neke od naših trgovina više neće biti održive, ako se ova presuda potvrdi u žalbenom postupku. Materijalno povećanje operativnih troškova trgovine rezultirat će zatvaranjem većeg broja dućana kad im istekne ugovor o najmu i značajno će spriječiti našu mogućnost otvaranja novih trgovina u budućnosti - prenosi njihovo priopćenje Daily Mail.

Istaknuli su i da će odluka suda imati negativne učinke na njihova skladišta, gdje neće moći povisiti plaće, bez da to učine i u trgovinama.

Iako su potvrdili da će se žaliti na odluku suda, Next bi trebao platiti više od 30 milijuna funti da podmiri tužbu, koja je bila pokrenuta 2018. godine i uključivala više od 3500 trenutnih i bivših radnika u njihovim trgovinama.

Imaju oko 500 trgovina u Velikoj Britaniji i Irskoj, uz još 206 franšiznih trgovina u 33 drugih zemalja. Djelatnici su rekli da se razlika između satnice zaposlenika u trgovini i skladištu razlikuje do 3 funte, a prosječni gubitak plaće iznosi više od šest tisuća funti po osobi.

Next je prema podacima koje su objavili u prvih šest mjeseci ove godine doživio rast sveukupnih prihoda za 13,6 posto i sada iznose 2,9 milijardi funti, dok je dobit porasla za 3,9 posto na 432 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:18