SERIJSKI ZLOSTAVLJAČ?

Poznati filmaš se suočava s ozbiljnim optužbama: ‘Tajno je snimao gole audicije, hvatao me za guzu, uvalio mi jezik...‘

Noel Clarke je pipkao žene, iznosio neprimjerene komentare, iskorištavao moć na poziciji redatelja...
Noel Clarke
 Dean Fardell/Avalon/Avalon/Profimedia

Kada se britanski filmaš Noel Clarke prije tri tjedna pojavio na pozornici u Royal Albert Hallu kako bi primio nagradu Bafta, inače samouvjereni glumac izgledao je malo nervozno. Gledatelji su mogli zaključiti da je naprosto preplavljen emocijama.

Stiskao je u rukama jedno od najprestižnijih priznanja Britanske akademije za film i televizijsku umjetnost, nagradu za izvanredan doprinos britanskoj kinematografiji.

Ipak, iza njegove nervoze, krio se jedan drugi razlog. Trinaest dana prije 10. travnja, kada je Clarke primio nagradu, istraga The Guardiana otkrila je da je Bafta doznala kako je protiv Clarkea pokrenuto nekoliko tužbi za psihičko zlostavljanje, maltretiranje i seksualno uznemiravanje.

Bafta nije zanijekala da je primila anonimne mailove i izvješća o optužbama za seksualno uznemiravanje preko druge osobe, ali je ustvrdila kako joj nisu predočeni dolazi koji bi joj omogućili istragu.

I sam Clarke je doznao za optužbe, ali ih je odlučno zanijekao.

Kada je sišao s pozornice držeći nagradu, njegov ugled u javnosti je bio besprijekoran, ne samo kao glumca, producenta, scenarista i redatelja, nego kao jedne od najcjenjenijih zvijezda britanskog filma i televizije.

Ipak, odluka Bafte da oda počast Noelu Clarke potaknula je mnoge žene da prekinu šutnju. Navodi da je Clarke bio serijski zlostavljač žena, da je koristio svoju moć u industriji kako bi snubio i maltretirao žene, a ponekad i ponižavao one koje bi pale u nemilost.

The Guardian je razgovarao s 20 žena, koje su poznavale Clarka na profesionalnoj razini. Optužuju ga za seksualno uznemiravanje, neželjeno dodirivanje i pipkanje, seksualno neprimjereno ponašanje i verbalno zlostavljanje na snimanju, neprihvatljivo ponašanje na poslovnoj razini, snimanje i dijeljenje seksualno eksplicitnih slika i videozapisa bez privole između 2004. i 2019. godine.

image
Jahannah James
Retna/avalon.red/Avalon/Profimedia

U priopćenju je Noel Clarke odbacio sve optužbe:

- Tijekom 20-godišnje karijere, uključivost i raznolikost stavio samu prvi plan moga djelovanja i nikada protiv mene nije bilo prigovora. Ako se netko tko je radio sa mnom ikada osjećao nelagodno i bez poštovanja, iskreno se ispričavam. Oštro niječem bilo kakvo seksualno uznemiravanje i namjeravam se braniti od ovih lažnih optužbi, stajalo je u priopćenju

Kategorički je odbacio svaku optužbu koju mu je The Guardian predočio, priznavši tek da je jednom neprimjereno komentirao jednu ženu, ali se kasnije ispričao. Njegovi odvjetnici su zanijekali da je Clarke seksualni predator, odbacili su optužbe svih 20 žena, a u nekim slučajevima doveli u pitanje njihov kredibilitet.

Bafta je potvrdila u priopćenju da su nakon odluke 29. ožujka da planiraju Clarkeu odati priznanje primili anonimne mailove i izvješća, ali nisu dobili dokaze. Baftini odvjetnici su ustvrdili da nemaju mogućnost istraživati Clarkea, ali da im nisu pružene informacije koje bi to omogućile te niti u jednoj fazi nije Bafta mogla doći u situaciju da uopće počne razmatrati istragu.

- Mi ovaj slučaj promatramo jako ozbiljno. Potičemo ljude koji su nas kontaktirali da slučaj prijave nadležnim institucijama te smo angažirali neovisnog stručnjaka koji će nam pružiti stručni savjet i ta podrška ostaje na snazi.

- Ako bi bilo koji navod bio potkrijepljen dokazima, poduzet ćemo odgovarajuću akciju, rekli su.

Nakon što je The Guardian objavio članak, Bafta je ažurirala svoje priopćenje.

- U kontekstu Guardianove reportaže, koja je Bafti prvi put pružila detaljan uvid u ozbiljne navode vezano za ponašanje Noela Clarkea, odmah smo suspendirali nagradu i članstvo Noela Clarkea u Bafti do daljnjega.

Noel Clarke je jedan od najplodnijih glumaca i filmaša u Velikoj Britaniji. Njegov filmski serijal u tri nastavka Kidulthood (2006), Adulthood (2008) and Brotherhood (2016) izuzetno je cijenjen zbog prikaza života u gradu i zaradio je 9,8 milijuna eura na kino blagajnama. Njegova tvrtka producirala je više od 10 filmova.

Također je ustvrdio kako se Clarke hvalio kako je seksualno eksplicitne slike i videozapise spremao na tvrdi disk, uključujući tajne snimke golih audicija.

image
Noel Clarke
AFP

Powell je rekla da joj je Clarke jednom pokazao tajno snimljeni video jedne takve audicije s Jahannah Jones, glumicom iz Brotherhooda. Powell je s četvero ljudi podijelila informaciju o tajno snimljenom videozapisu i svi su za The Guardian potvrdili tu priču.

Među njima je i James, njezina prijateljica, kojoj se povjerila u zimu 2017. godine u jednom pubu u Londonu. Gola audicija održala se četiri godine ranije, za film Legacy.

Gina Powell je uspjela opisati točnu frizuru koju je James imala u to vrijeme. Njezina kosa je obično dugačka i plava, ali ju je nakon katastrofe kod frizera kratko ošišala i vratila se na prirodnu smeđu.

James se sjeća da ju je Clarke nagovorio da se prijavi na audiciju. Ona je bila neodlučna, Imala je samo 23 godine i tek završila dramsku školu. No Clarke ju je nagovorio objašnjavajući joj da neće biti snimljena. Njezin agent joj je to potvrdio emailom. Cilj gole audicije bio je provjeriti može li ona tu scenu odraditi.

Audicija je bila zastrašujuća, sjeća se James, i nakon toga se povukla iz audicije za ulogu. Nije htjela biti gola u jednom od prvih glumačkih angažmana u karijeri. The Guardian je razgovarao s dvojicom prijatelja Powell i James koji su također bili prisutni u pubu toga dana i prisjetilu su se emotivnog razgovora.

- Bila sam jako uzrujana. Čak i sada nakon toliko godina kada se sjetim, još uvijek plačem kada razgovaramo o tome.

Clarke je zanijekao da je ikada tajno snimao gole audicije ili dijelio takve snimke s Ginom Powell. Direktor kastinga koji je bio nazočan na audiciji mlade James rekao je da nema šanse da je Clarke tajno snimao audiciju, bez njezina znanja.

- Uvijek je bio dobar momak.

The Guardian je također kontaktirao druge koji su surađivali s Clarkeom koji su pozitivno govorili o njemu ili su odbili komentirati navode. Jedna je šminkerica izjavila da je imala sjajan odnos s Noelom na projektima na kojima su zajedno radili te da je bio uvijek velikodušan i davao podršku. Drugi su izjavili da je uvijek bio podrška glumcima, ali je ponekad iskorištavao te odnose.

Clarke je pomogao James da se upiše u dramsku školu kada je imala 22 godine te joj osigurao popust. Kada je diplomirala u ljeto 2012. godine, Clarke se našalio da će otići u hotel u kojemu su se upoznali da se poseksaju. Ona vjeruje da su ona i druge žrtve bili mladi i naivni kada im je Clarke pružio profesionalnu podršku i da je zato tako dugo trebalo da istina izađe na vidjelo.

Powell i James te još nekoliko žena je odlučilo za Guardian istupiti s pravim imenima jer su htjeli svojoj priči dati kredibilitet, ali drugi, među kojima su i poznati glumci, odlučili su ostati anonimni.

Norveška producentica Synne Seltveit i Clarke upoznali su se u srpnju 2015. godine. Ona i Gina Powell upoznali su se u filmskoj školi. Powell ju je upoznala s Clarkeom u privatnom klubu Soho House. Clarke i njegova ekipa imali su VIP ulaznice za UFC borbu mješovitih borilačkih vještina u Glasgowu i pozvali su Powell i Seltveit. Na afterpartyju je Clarke norvešku filmašicu lupio po stražnjici.

- Nije mi se to svidjelo, rekla je.

Dana 23. srpnja 2015. godine, Seltveit mu se javila preko email računa njezine produkcijske kuće zahvaljujući na druženju za vikend i izražavajući interes za zajedničkom suradnjom jednog dana. Clarke je odgovorio da mu je bilo drago što su se upoznali i da bi rado pristao na zajedničku suradnju.

U drugom mailu joj je napisao: 'Još nešto. Poslao sam ti neke slike na Snapchatu. Pogledaj'. Kada je provjerila, imala je što za vidjeti. Clarke joj je poslao fotografiju njegova spolovila u erekciji.

Clarke je zanijekao da je lupio Norvežanku po stražnjici i ne sjeća se da joj je slao fotografije spolovila. No Seltveit je redakciji The Guardiana poslala kopiju njegova 'k***', kako je fotografiju nazvao sam Clarke.

Još jedna žena je optužila Clarkea za neprimjereno dijeljenje fotografija je Ieva Sabaliauskaite, asistentica produkcije na filmu Brotherhood.

Na završnoj zabavi 21. prosinca 2015. godine, Sabaliauskaite je bila na plesnom podiju, pokazivajući kolegama gimnastičke vještine, uključujući špagu. Sljedećeg dana, Sabaliauskaite je vidjela Clarke u uredu u društvu kolega.

- Cerekali su se gledajući u mene, rekla je. Clarke joj je potom pokazao fotografiju koju je snimio prethodnoga dana u kompromitirajućoj pozi, pri čemu joj se jasno vidjelo donje rublje. Još tri svjedoka su prosvjedočila da se Clarke hvalio fotografijama koje je snimio.

Sjeća se kako se osjećala osramoćeno.

- To je bilo masovno poniženje.

Instinktivno je nasrnula na Clarkeov telefon, koji je pao na pod te se razbio ekran. Prisjetila se da je bio ljut.

Sabaliauskaite je odnijela telefon na popravak: 'Bio je to završni čin poniženja'. Clarkeovi odvjetnici su objasnili da je Sabaliauskaite u javnosti radila špagu na plesnom podiju i da fotografija nije snimljena ispod suknje. Clarke se kasnije šalio da će fotografiju pokazati kolegama.

Nekoliko žena ustvrdilo je kako ih je Clarke povremeno neprimjereno dodirivao, ljubio ih, pipkao i prema njima se neprimjereno ponašao. Gina Powell je rekla da joj je Clarke jednom pokazao spolovilo u automobilu dok su bili u Los Angelesu. Idućega dana bili su sami u liftu, a Clarke ju je počeo pipkati i govorio joj da želi dobiti ono što mu ona duguje. Powell ga je odgurnula i jasno dala do znanja da to ne želi.

Žena pod imenom Mel, koja je željela ostati anonimna, glumila je u Clarkeovom debitantskom filmu "Kidulthood". Bila je tinejdžerka kada je pobijedila na audiciji, a Clarke je bio 10 godina stariji. Jednoga dana, neposredno prije početka snimanja uvalio joj je jezik u usta. Nakon toga seksualno uznemiravanja se nastavilo. Dok je prolazilo filmskim setom znao ju je uhvatiti za stražnjicu, dodirivao je njezin struk i pokušavao ju poljubiti. Nije osjećala da ikome može reći nešto jer je to bio njegov film.

- Uznemirujuće je kada sam shvatila koliko sam j*** bila ranjiva i neiskusna u toj dobi. Bila sam prestrašena da bih se požalila bilo kome, rekla je.

I tu je optužbu Clarke zanijekao.

Producentica Philippa Crabb zbog Clarkea je napustila filmsku industriju.

Zajedničku suradnju su započeli u studenome 2015. godine. Bila je njegov vozač što je značilo da su puno vremena provodili sami u autu.

- Cijelo vrijeme je bacao neprimjerene komentare. Uvijek je razgovor pokušavao skrenuti prema seksu.

Kada joj je osigurao malu ulogu u filmu pitao ju je što će ona napraviti za njega zauzvrat. Počela se pribojavati njihovih zajedničkih vožnji. Jednoga jutra zakasnila je 10 minuta. Kada je sjeo na stražnje sjedalo počeo je vrištati, što ju je jako uplašilo.

- On je zastrašujuća osoba.

Crabb je imala tako strašno iskustvo na snimanju Brotherhooda da je odlučila napustiti filmsku industriju, preselila se u Švicarsku i počela raditi u jednom skijalištu. Tri godine je nije bilo. Vratila se tek prije nekoliko godina i počela ispočetka.

Kada su unatrag nekoliko tjedna počele curiti optužbe protiv Clarkea, a istraga Guardiana počela izlaziti na vidjelo, osramoćeni glumac i njegov poslovni partner Jason Maza počeli su kontaktirati navodne žrtve kako bi doznali što se događa.

Između ostalog nazvao je i James, istoga dana kada je primio nagradu. Kada je ona 14. travnja odgovorila na njegove opetovane pozive, pitao ju je zna li tko stoji iza optužbi.

- Moram doći u srž toga. Ako mogu eliminirati tebe preostala su samo dva osumnjičenika, rekao joj je.

Nekoliko puta ju je zamolio da ne razgovara s novinarima The Guardiana.

Rekao joj je da nije učinio stvari za koje ga se optužuje.

- Ako postoji osoba koja je pristala na neke stvari i onda se pet godina kasnije predomislila, to je smiješno. Drugo, to još moraju dokazati. Ne želim biti onaj tip koji kaže nešto poput: haha, kriv sam, dokaži, rekao joj je.

Prije nego što je spustio slušalicu Clarke joj je rekao da će se ispričati svim ženama kojima je možda dao seksualno neprimjerene komentare.

- Ako gomila ljudi kaže 'komentirao je moju stražnjicu ili moje grudi', mislim, zašto morate ići tako daleko? Ja ću se samo ispričati. Reci mi i reći ću da mi je žao. U pravi si, pogriješio sam, govorio je Clarke.

Jason Maza je u razgovoru s navodnom žrtvom iznio zabrinutost da bi objava istrage The Guardiana bila kraj za njihovu produkcijsku kuću Unstoppable.

U drugom razgovoru je Maza jednoj žrtvi rekao: 'Mi znamo da je Noel 100% napravio te stvari, da je ponekad trebao dignuti ruku i bio je neprimjeren i slično'. Kasnije su njegovi odvjetnici rekli da se on referirao ne neke druge stvari a ne na optužbe. Također je u razgovoru sa žrtvama nudio ispriku Noela.

- Ako želite da vam se Noel ispriča, organizirat ćemo sve, doći će i odvjetnici.

Clarkeov odvjetnik rekao je da bilo koje priznanje koje je Maza iznio tijekom razgovora ne predstavlja priznanje njihovog klijenta. Dodali su kako je Clarke angažirao privatne istražitelje kako bi otkrili tko stoji iza anonimnih e-maila u kojima su iznesene optužbe protiv Clarkea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:55