GORI VEĆ TJEDAN DANA

Požar u Sloveniji se širi, problem su i zaostale bombe, Rumunji šalju ‘Spartane‘: ‘Stanje je kritično!‘

U području Hrpelje-Kozina vatrogasci su jedno požarište ugasili, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena

Požar u Sloveniji

 Jure Makovec/Afp

Požar na slovenskom Krasu traje već tjedan dana, a stanje je i dalje kritično unatoč velikom broju vatrogasaca i letjelica za gašenje požara te pomoći iz susjednih država, a u subotu se proširio na još jednu općinu - Hrpelje-Kozina.

image
Jure Makovec/Afp

U području Hrpelje-Kozina vatrogasci su jedno požarište ugasili, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila vatru gasi jedan helikopter slovenske vojske.

Na cijelom području zahvaćenom vatrom i dimom, na više od dvije tisuće hektara u subotu je djelovalo više od tisuće dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca 15 zračnih plovila za gašenje, među njima i hrvatski “kanader”.

image
Jure Makovec/Afp

Osim dvaju slovenskih helikoptera vatru su gasili u subotu i helikopteri iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke.

Očekuje se i dolazak mađarskog transportnog zrakoplova “casa”, te triju zrakoplova iz Rumunjske. Konkretno, Rumunji su poslali dva aviona C-27J Spartan te transportni avion Hercules C130. Slovenska vojska poručila je da Spartan u jednom naletu može izbaciti 6000 litara vode.

U tjedan dana djelovanja iz zraka je do danas na požarište bačeno 1,7 milijuna litara vode.

image
Jure Makovec/Afp

Prema izvješćima slovenskih medija, trenutno najviše posla vatrogasci imaju na području Trstelja, gdje su ekipe pojačane, a na cijelom području požara djeluje više od tisuću vatrogasaca koji gase rubove požarišta. U središte požara ne smiju zbog eksplozivnih sredstava preostalih iz borbi na fronti uz rijeku Soču u Prvom svjetskom ratu.

image
Jure Makovec/Afp
image
Jure Makovec/Afp
image

Aleksandar Vulin i Marjan Sarec

Jure Makovec/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:07