NOVA FAZA

Povijesni trenutak za NATO i Europu, finski i švedski vojnici objavili snimku: ‘Prešli smo granicu!‘

Cilj je bio podržati saveznika čiji je teritorij u fiktivnoj situaciji napao neprijatelj
 /X

Vojna vježba NATO saveza pod nazivom "Nordic Response 24" ušla je u novu fazu, a uslijedio je povijesni trenutak za savez u kojem su sudjelovali finski, švedski i norveški vojnici.

Vježba koja se odvija u sklopu najveće vježbe NATO saveza nakon Hladnog rata obuhvaća niz aktivnosti na obalama Norveške, ali i drugim sjevernoeuropskim državama.

U okviru vježbi, norveške, finske i švedske trupe prešle su granicu od Finske do Norveške, a cilj je bio podržati saveznika čiji je teritorij u fiktivnoj situaciji napao neprijatelj.

Tom prilikom, zabilježen je i povijesni trenutak u kojem su sudjelovali vojnici Švedske i Finske.

"Zajedno činimo Sjevernu Europu sigurnijom, a danas je sjeverno krilo Europe kompletirano. Finske i švedske trupe prvi put su prešle granicu Norveške kao NATO saveznici", rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Ministri obrane triju zemalja promatrali su vojnu vježbu na sjeveru Europe i istaknuli važnost obuke s logističkog gledišta.

"S ovakvim vježbama jamčimo sposobnost NATO-a da premjesti trupe na pravo mjesto, u pravo vrijeme i pravom brzinom. To je naravno vrlo važno za zemlje na prvoj liniji poput Finske", rekao je finski ministar obrane Antti Hakkanen.

Inače, u nordijskom odgovoru sudjeluje 4100 Finaca, a osim pješaštva i brodova u vježbi sudjeluje i niz borbenih zrakoplova, posebice F-18.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 17:47