NAJTEŽI TRENUTAK

Potresne ispovijesti iz mjesta koje su progutali voda i mulj: ‘Spasili smo dječaka kojem su roditelji poginuli na licu mjesta‘

Općina Jablanica trenutno je blokirana. Telefoni ne rade, ne radi internet, a u nju se ne može ući bez dozvole

Donja Jablanica

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Nakon kiše koja je pala u četvrtak navečer i odrona koji se stvorio na obližnjoj planini, u mjestu Donja Jablanica u općini Jablanica na jugozapadu Bosne i Hercegovine formiralo se jezero, piše Al Jazeera, čiji su se novinari teškom mukom uspjeli probiti do lica mjesta.

Pet-šest kuća i jedna džamija nalaze se pod vodom. Mještani Donje Jablanice rekli su Al Jazeeri da je kiša padala dva-tri sata te da se odron stvorio nakon pljuska. Voda je zatim u mjesto ušla preko odrona i ‘de facto‘ ga pretvorila u jezero.

Al Jazeera piše da su mještani jedni druge pokušali spasiti od poplave koja izbila, a i da su pokušali spasiti svoju imovinu. U mnogo toga, piše Al Jazeera, nisu uspjeli.

image

Donja Jablanica

ELVIS BARUKCIC/AFP
image

Donja Jablanica

ELVIS BARUKCIC/AFP

Pripadnici civilne zaštite i vojske došli su u Donju Jablanicu i kroz nju se kreću s pomoću čamaca. Predstavnik civilne zaštite rekao je Al Jazeeri da se traga za nestalima i mrtve izvlači iz nanosa tla i kamenja.

Općina Jablanica trenutno je blokirana. Telefoni ne rade, ne radi internet, a u nju se ne može ući bez dozvole. Policija, vojska i hitna pomoć patrolira na relaciji Jablanica - Konjic - Sarajevo.

Al Jazeera je rekla i da je uništen dio Magistralne ceste M17 od Sarajeva do Jablanice te da se na nekim njegovim segmentima ne može proći. Lokalno je stanovništvo reklo da prometnicu drže nesigurnom jer se ne zna kakvu je štetu prouzročila voda.

image

Donja Jablanica

ELVIS BARUKCIC/AFP
image

Donja Jablanica

ELVIS BARUKCIC/AFP

Admir Đelmo, stanovnik Jablanice, opisao je Dnevnom avazu akciju spašavanja jednog unesrećenog dječaka.

"Jedan od najtežih trenutaka bio je taj kada smo izvlačili tog dječaka kojem su roditelji preminuli, nažalost, na licu mjesta. Zatekli smo dijete pod tim podzidom, taj trenutak je bio najteži, kroz što je to dijete prolazilo...", rekao je Đelmo Dnevnom avazu te dodao da je čuo da je dječak ima sedam ili osam godina, da je prebačen u bolnicu te da se liječnici bore za njegov život.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica Ekrem ef. Hodžić rekao je Dnevnom avazu da je džamija u Donjoj Jablanici potpuno potopljena. Iznad površine vode bili su samo vrh krova i minaret. Dodao je da su se jedan od imama i njegova obitelj u posljednji čas spasili od vode te da su neko vrijeme bili na krovu džamije.

Nermin Kezo, stanovnik mjesta Trusina u općini Konjic na jugozapadu BiH, rekao je Dnevnom avazu da mu je poplava odnijela štalu u kojoj su bile tri krave i dva kamiona. Dodao je da mu je poplava odnijela i dio njegovog sijena. "Odnijelo mi je jednu kravu, dvije su mi ostale. Kamioni su vjerojatno slomljeni. Kuća mi je poplavljena. Nije je poplava odnijela, ali je katastrofa. U čizmama smo ispumpavali vodu", dodao je Kezo.

Kezo je rekao da nikad ovakva nesreća nije zadesila Trusinu. Dodao je da su mu pomogle gorska služba spašavanja i policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 10:28