POLITIČKI RASKOL

Potres u EU zemlji koja se najžešće okrenula protiv Putina: Pala Vlada, sve je izrežirano u Moskvi?

Sigurnosna situacija u Europi ne daje mi nikakvu priliku da nastavim suradnju sa strankom Centar, rekla je Kaja Kallas

Kaja Kallas

 Diego Ravier/Hans Lucas. (Photo by Diego Ravier/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Zbog straha da Moskva pokušava destabilizirati Estoniju, u kojoj se raspoređuju ključne britanske trupe unutar NATO-a, urušila se tamošnja vlada.

Naime, estonska premijerka Kaja Kallas optužila je svoje koalicijske partnere da "aktivno rade protiv temeljnih vrijednosti Estonije" dok se zemlja suočava s ruskom sigurnosnom prijetnjom. Njezina liberalna Reformska stranka bila je u nategnutom savezu sa strankom Centar, koja je svoje dugogodišnje veze sa strankom Jedinstvena Rusija Vladimira Putina prekinula tek nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Sigurnosna situacija u Europi ne daje mi nikakvu priliku da kao premijerka nastavim suradnju sa strankom Centar - rekla je Kallas, a prenosi The Telegraph.

Politička kriza u Estoniji zahuktala se nakon što je stranka Centar glasala protiv vladina nacrta zakona o obrazovanju, a prije lipanjskog summita NATO-a u Madridu gdje će se raspravljati o jačanju istočnog krila NATO-a.

Velika Britanija je nakon invazije na Ukrajinu udvostručila broj svojih vojnika u Estoniji i on sad iznosi oko 1650.

The Telegraph također piše kako postoje sumnje da je Rusija pokušavala upotrijebiti stranke poput Centra kako bi ublažila odgovor Estonije na rat u Ukrajini.

- Mnogi Estonci, uključujući i mene, strahuju da politički igrači koji dijele interese Kremlja pokušavaju preuzeti estonsku vladu - izjavio je estonski autor Rein Raud.

Estonska premijerka Kallas podržala je uvođenje strogih sankcija EU protiv Moskve, a Estonija je pod njezinim vodstvom Ukrajini poslala više vojne potpore po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje.

Zbog raspada koalicije, zbog čega Estonija sad ima manjinsku vladu, Alar Karis, predsjednik države, na zahtjev Kaje Kallas smijenio je svih sedam ministara iz stranke Centra, među kojima je i ministrica vanjskih poslova Eva-Maria Liimets.

Reformisti sad planiraju održati nove koalicijske razgovore s desnim konzervativcima iz stranke Isamaa i socijaldemokratima. Ako ti pregovori ne uspiju, bivši premijer Jüri Ratas, čelnik Centra, može pokušati formirati vlastitu koalicijsku vladu koja će zamijeniti Kaju Kallas. A to bi se moglo dogoditi s ultradesničarskom strankom EKRE, koja je bivši koalicijski partner Centra i također je glasala protiv zakona o obrazovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:19