‘NISMO USPJELI‘

Potres na španjolskoj ljevici: Osnivač Podemosa i donedavni potpredsjednik vlade povlači se iz politike

‘Napuštam sve svoje funkcije, napuštam bavljenje politikom u stranci i institucijama‘, rekao je Pablo Iglesias
Pablo Iglesias 
 PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Pablo Iglesias, jedan od osnivača lijeve stranke Podemos i donedavni potpredsjednik španjolske vlade, najavio je u utorak navečer odlazak iz politike nakon što je njegova stranka doživjela slab rezultat na regionalnim izborima u Madridu.

"Nismo uspjeli. Stranke ljevice daleko su od mogućnosti sastavljanja vlade. Svatko mora donijeti svoju odluku, a ja napuštam sve svoje funkcije, napuštam bavljenje politikom u stranci i institucijama", rekao je Iglesias u javnom obraćanju nakon pobjede konzervativne Narodne stranke.

Iglesias, 42-godišnji politolog koji je 2014. bio među osnivačima Podemosa, napustio je prošli mjesec mjesto potpredsjednika lijeve koalicijske vlade u kojoj je bio manjinski partner vladajućim socijalistima premijera Pedra Sancheza kako bi se ispred stranke Unidad Podemos kandidirao na izborima održanima u Madridu. No njegova stranka je u utorak zauzela tek peto mjesto, dobivši 10 zastupnika u regionalnom parlamentu sa 136 mjesta.

Tijekom kampanje pozivao je na "borbu protiv fašizma" pokušavajući mobilizirati radikalnu ljevicu protiv desnih stranaka, no biračima pogođenima pandemijom koronavirusa i nezaposlenošću ta tema nije bila prioritet. Unidas Podemos je pod Iglesiasovim vodstvom posljednjih godina gubio popularnost, a na izborima u Madridu prestigla ga je skupina nazvana "Više Madrid", koja se bila odcijepila od njegove stranke pa u regionalnom parlamentu Madrida dobila 24 zastupnika.

Konzervativna Narodna stranka (PP) dosadašnje predsjednice Isabel Ayuso osvojila je 65 mjesta, a za samostalno formiranje vlade potrebno je 69 zastupnika. Desna stranka Vox, s osvojenih 13 zastupnika, poručila je kako će joj pomoći u formiranju vlade.

Na izbore je izašlo rekordnih 76 posto birača, što je 12 posto više u odnosu na prošle izbore u regiji Madrida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:28