NAROD NA NOGAMA

Potpuni kaos u Danskoj! Premijerka predlaže šokantnu mjeru kojom bi se podebljao vojni budžet: ‘Ili metak ili mir!?‘

Nastojeći osnažiti vojsku u vrijeme rata u Europi, Frederiksen je isprovocirala mnoge tražeći da se odreknu jednog od 11 državnih praznika

Danska vojska, Mette Frederiksen

 /Profimedia

Teški kuršlus u Danskoj; premijerka Mette Frederiksen izazvala je pravu buru u javnosti predloživši kontroverzan način da se podeblja vojni budžet ove skandinavske zemlje: ukidanje državnog praznika.

Praznik, Veliki molitveni dan, ustanovljen je prije više od tri stoljeća i pada na četvrti petak poslije Uskrsa. Dućani i barovi taj se dan zatvaraju večer prije u 18 sati, kako bi ljudi sutradan bili trijezni i orni za crkvu i molitvu.

No sada, nastojeći osnažiti vojsku u vrijeme rata u Europi, Frederiksen je isprovocirala mnoge tražeći da se odreknu jednog od 11 državnih praznika koliko ih ima Danska.

"Ljudima su ovi praznici potrebni da se opuste i okupe", rekla je Penille Vigso Bagge, predsjednica Danskog svećeničkog udruženja. Dodala je da Danci ne bi trebali birati između oružja i metaka te mira i kontemplacije.

Frederiksen je nedavno osvojila drugi mandat nakon što je oko mjesec i pol radila na formiranju nove vladajuće koalicije koja je naposljetku konstituirana neobičnim savezom socijaldemokrata, liberala i centrista.

"Osobno smatram da je ukidanje jednog praznika relativno niska cijena koju treba platiti s obzirom da se na našem kontinentu događa rat", rekla je Frederiksen.

Dansko ministarstvo financija nije iznijelo podatke koliko bi vlada mogla prikupiti ukidanjem praznika, a proračun za obranu u tekućoj je godini iznosio oko 3,9 milijardi eura.

Prijedlog premijerke Frederiksen, smatraju u vladi, pomogao bi Danskoj da poveća vojni budžet na 2 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, koliko iznosi donja granica koju traži NATO - iako u stvarnosti već članica ne uspijeva dosegnuti tu granicu.

Danci bi u tom slučaju produžili vojni rok, pojačali kibernetičku sigurnost i uložili, kažu, u interdisciplinarna istraživanja o potencijalnim prijetnjama u budućnosti.

"Nemamo, ustvari, pojma kako bi Danci reagirali na ukidanje praznika. Hoće li raditi? Uzeti slobodan dan?", pita se Tore Stramer, glavni ekonomist Danske gospodarske komore.

Ističe i da bi se prikupljeni novac transferirao u danski opći fond, a ne ravno u vojno financiranje, pa da ni nema jamstva o tome kako bi se novac trošio.

Prijedlog vlade Mette Frederiksen ujedinio je i sindikate i Crkvu i desnicu pa i Crveno-zelenu alijansu.

Ovo nije prvi put da danski političari predlažu ukidanje praznika. Godine 2012. vlada Helle Thorning-Schmidt, tadašnje premijerke, predložila je sličnu ideju, ali je prijedlog brzo oboren. No ovaj je put drugačije. Nova vlada Mette Frederiksen ima većinu u parlamentu i mogla bi usvojiti zakon kojim se ukida praznik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:03