PREVLADALI SANKCIJE

Potpredsjednik ruske vlade: ‘Imamo velikih socijalnih problema, a sada su tu i obrambene zadaće‘

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u siječnju da će aktivnost u ovoj godini porasti za 2,6 posto i za 1,1 posto u 2025.

Moskva

 Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Rusko gospodarstvo prevladalo je šok sankcija, ali ključna je zadaća "putanja" održivog rasta, izjavio je potpredsjednik vlade Andrej Belousov, izdvojivši među problemima manjak radne snage, supstituciju uvoza i posustajanje izvoza ugljikovodika.

Rusko gospodarstvo poraslo je prošle godine za 3,6 posto, nakon pada u 2022. godini, ali rast se uvelike oslanjao na proizvodnju oružja i streljiva koju financira država. Oporavak aktivnosti prikriva probleme koji koče poboljšanje životnog standarda Rusa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u siječnju da će aktivnost u ovoj godini porasti za 2,6 posto i za 1,1 posto u 2025.

"Prevladali smo šok sankcija... ali to apsolutno ne znači da smo dosegnuli putanju održivog gospodarskog rasta. Ostvarivanje održivog gospodarskog rasta ključna je zadaća s kojom smo bili suočeni prije (pandemije) covida 19, nakon (pandemije) covida 19, prije sankcija i (sada) u razdoblju sankcija", rekao je Belousov.

Prognoza ministarstva gospodarskog razvoja za idućih šest godine skicira tri godine strukturne transformacije, uz godišnju stopu rasta od oko dva posto, navodi potpredsjednik ruske vlade. U drugoj fazi gospodarstvo bi trebalo krenuti uzlaznom putanjom, uz stopu rasta od oko tri posto, dodaje.

U tom razdoblju rusko gospodarstvo moglo bi rastom nadmašiti svjetski prosjek, bude li on bude iznosio 2,5 posto, što je uvjet za rješavanje velikih socijalnih problema s kojima se Rusija suočava. “A sada su tu i obrambene zadaće”, dodao je ruski dužnosnik.

"Svidjelo se to nama ili ne, izazov održivog rasta imperativ je za sljedećih šest godina naših života. Nažalost, to se neće moći postići (...) u jednom dahu ili u godinu dana", godinu", naglasio je Belousov.

Među izazovima istaknuo je manjak radne snage, slabiji rast izvoza ugljikovodika, potporu ulaganjima, supstituciju uvoza i rast produktivnosti koji će u konačnici diktirati životni standard stanovništva.

Ruski indeks produktivnosti rada spada među ključne razvojne ciljeve ruskog predsjednika Vladimira Putina, a u 2022. pao je za 3,6 posto, najsnažnije od globalne financijske krize 2009. godine, prema podacima statističke službe Rosstat.

Podaci o produktivnosti rada za 2023. bit će objavljeni te krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:55