REPORT GOJKA DRLJAČE

Potop cijena dionice BioNTecha i Moderne!

Dionice njemačkog BioNTecha samo danas pale 11,5 posto, dok su unazad godinu dana u minusu od 41,08 posto

Sjedište Moderne

 Joseph Prezioso/Afp/Profimedia

Iako proizvođači cjepiva najavljuju nova cjepiva koja će biti prilagođena mutacijama SARS-CoV-2 virusa, pa čak i kombinirana cjepiva za Covid-19 i gripu, čini se kako dionička tržišta ne smatraju kako su perspektive kompanija poput BioNTecha ili Moderne sjajne. Upravo suprotno. Vlasnici dionica tih kompanija u zadnjih mjesec dana prolaze kroz noćnu moru strmoglavog pada cijene njihovih vrijednosnica. Činjenice da cjepiva ne jamče dugoročni imunitet te ne štite od prenošenja zaraze, ali su i dalje dovoljno dobra kad je u pitanju sprečavanje teških ishoda bolesti izgleda kako investitorima ne ulijevaju povjerenje u rast budućih prihoda proizvođača cjepiva.

Tako su, primjerice, dionice njemačkog BioNTecha samo danas pale 11,5 posto, dok su unazad godinu dana u minusu od 41,08 posto. U kolovozu 2021. cijena jedne dionice BioNTecha dosegla je 464 dolara, a jučer se trgovala za 151 dolar. U doba dok su cijene dionica BioNTecha bile visoko, njemačka biotehnološka kompanija koju su u Mainzu pokrenuli znanstvenici turskog porijekla, bila je glorificirana zbog primjene mRNA tehnologije u dizajnu cjepiva za Covid-19 kao da su skupa sa svojim partnerom, Pfizerom, spasitelji svijeta, što se reflektiralo i na raspoloženje investitora. Burze više ne dijele tu euforiju.

Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje cijene BioNTecha u zadnjih 3 mjeseca

image

Kretanje cijena BioNTecha

Nešto manje bolno razdoblje u zadnja tri mjeseca imali su dioničari Pfizera, za koji se i dalje može reći da je dobro profitirao po pitanju tržišne kapitalizacije tijekom pandemije. Pfizerove dionice također su u trendu pada, ali ipak blažem. Može se pretpostaviti kako pad amortizira činjenica da se radi o puno većoj farmaceutskoj kompaniji sa širokim spektrom proizvoda, a koja je u međuvremenu izašla i s informacijama o vrlo učinkovitom lijeku za Covid-19 pod imenom Paxlovid, tako da im budućnost ne ovisi toliko o mRNA cjepivu.

Za razliku, Moderna je pak kompanija koja je veći dio poslovnog uzleta i planova tijekom pandemije bazirala na vrlo učinkovitom cjepivu za Covid-19. Popularnost njihovog cjepiva, a koje se neko vrijeme smatralo da čak zaustavlja i širenje zaraze, u jednom je trenutku bila tolika da im je cijena dionice dosegla oko 460 dolara. Bio je to također kolovoz 2021. godine, kada je i BioNTech dosizao vrhunce tržišne kapitalizacije. No, danas je cijena dionica Moderne na 150 dolara ili 3 puta manje nego što je bila na vrhuncu. Ako se trend pada cijene dionica Moderne ne nastavi, kompanija bi ipak mogla biti zadovoljna onime što su postigli jer su još krajem 2020. godine imali cijenu dionice ispod 70 dolara tj. dva puta manje nego danas.

Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje cijena dionica Moderne u zadnja tri mjeseca

image

Kretanje cijena Moderne

Teško je procijeniti u kojoj je mjeri pad cijena dionica BioNTecha i Moderne dio šireg trenda pada na dioničkom tržištu u segmentu high tech i općenito inovativnih kompanija. U tom segmentu valuacije su došle ekstremno visoko tijekom pandemije pa sada dolazi do ispuhivanja.

Jedan od najboljih primjera žrtava trenda u kojem se moderno bilo kladiti na inovativnost kompanija jest Ark Invest fond koji je osnovala agresivna investitorica Cathie Wood. Slavili su je tijekom pandemije jer je ulagala u DNA tehnologiju, robotiku, umjetnu inteligenciju, automatizaciju, ali uz snažni pad dionica Zooma i Tesle, kao i pad Coinbase Globala, strmoglavila se i vrijednosti Ark Innovation ETF fonda – samo od početka ove godine u minusu su od 27 posto, a vrijede upola manje nego prije godinu dana, kada su bili na vrhuncu. Sada Cathie Wood apelira na investitore da gledaju „dalje od tržišne volatilnosti“ te da shvate kako je „inovativnost na rasprodaji“.

Brif:

1 Britanska policija pokrenula je neovisnu istragu o zabavama u Downing Streetu tijekom pandemije. Ključno je pitanje je li premijer Boris Johnson u sjedištu vlade kršio epidemiološka pravila nametnuta svim ostalim građanima.

2 Kineski predsjednik Xi održao je sastanaka s organizatorima Olimpijade. Ključna tema bila je kako spriječiti širenje omicrona tijekom igara.

3 Putin je pozvao na video sastanak neke od najvećih talijanskih kompanija kako bi razgovarali o ekonomskoj suradnji. Među pozvanima su UniCredit, Pirelli, Generali… Sastanak dolazi uz najave sankcija prema Rusiji.

Preporuke dnevnog štiva:

2022. će za Trumpa biti noćna mora kad su u pitanju pravne bitke

Biden prijeti Putinu osobnim sankcijama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:38