KAO DIO ‘LEGIJE‘

Potomak slavnog klana Kennedyjevih iznenadio sve: ‘Ratovao sam u Ukrajini, svidjelo mi se biti vojnik. Zastrašujuće...‘

Conor je na Instagramu potvrdio da je sudjelovao u borbenim operacijama u redovima Međunarodne legije

Conor Kennedy s Taylor Swift 2012. godine i Conor Kennedy na ukrajinskom bojištu

 Profimedia/instagram/

Harry, tada još princ, sin sadašnjeg kralja Charlesa III i princeze Dijane, sudjelovao je kao član britanske vojske u vojnim operacijama u Afganistanu. I to je bila jedna od najvećih tajni. Američka mreža CBS objavila je da je Conor Kennedy, unuk Roberta F. Kennedyja - ministar pravosuđa u vladi brata Johna, zatim predsjednički kandidat kojeg je ubio Palestinac Sirhan Sirhan - tajno sudjelovao u borbama na strani Ukrajine. I tako se opet, nakon što je 2012. godine izlazio s Taylor Swift, našao na naslovnicama.

image

Conor Kennedy i Taylor Swift

Paul Adao/Instar Images/Profimedia/Paul Adao/instar Images/profimedia

Conor je to potvrdio otkrivši na Instagramu da je sudjelovao u borbenim operacijama u redovima Međunarodne legije. Objavio je i sliku iz koje je teško zaključiti je li to baš on. Piše da je snimatelj njegov prijatelj Nick.

CBS News se ograđuje da nije neovisno potvrdio Kennedyjeve tvrdnje navodeći da su se obratili Legiji, obrambenim institucijama Ukrajine i Kennedyju za komentar te da čekaju odgovor.

U objavi Conor Kennedy (28) navodi kako želi potaknuti i druge da poduzmu nešto.

“Poput mnogih ljudi, bio sam duboko dirnut onim što sam vidio da se događa u Ukrajini. Htio sam pomoći. Kad sam čuo za Ukrajinsku međunarodnu legiju, odlučio sam otići i idući dan sam se otišao prijaviti u ambasadu”, napisao je na Instagramu. Samo jednoj je osobi rekao gdje, a u Ukrajini je opet samo jedna osoba znala njegovo ime. Ne treba dvojiti da bi Rusija, da je znala da je jedan od pripadnika legendarne obitelji Kennedy u Ukrajini, učinila sve kako bi ga zarobila. Posebno jer je njegov djed odigrao važnu ulogu u Kubanskoj raketnoj krizi prije 60 godina. Moskva se i dalje poigrava sa sudbinom američke košarkašice Brittney Griner koju je zatočila u veljači držeći nju i još neke američke državljane mogućih adutima u pregovorima.

Mladi Kennedy priznaje da nije imao vojnog iskustva i nije bio dobar strijelac, ali je mogao nositi teške stvari i brzo učio. "Također sam bio spreman ondje i umrijeti. Ubrzo su se dogovorili da me pošalju na sjeveroistočno bojište”.

Ne navodi datume boravka na bojištu, napominje da to nije bilo dugo, ali da je “vidio puno i osjetio puno. Svidjelo mi se biti vojnik, više nego što sam očekivao. To je zastrašujuće. Ali život je jednostavan, a nagrade, kad se smogne hrabrosti i učini dobro, su znatne. Moji tamošnji prijatelji znaju zašto sam morao doći kući. Uvijek ću im dugovati za primjer koji su mi dali. Znam da sam sretan što sam se vratio, ali također bih ponovno preuzeo sve rizike koje smo preuzeli”. Možda je trebao pojasniti što su ‘znatne nagrade’, ovako je omogućio da se raspredaju razne priče i bacaju sumnje.

image

Conor Kennedy

Foto Arena Ltda/Alamy/Alamy/Profimedia/Foto Arena Ltda/alamy/alamy/profimedia

“Ovaj je rat, kao i svi ostali, užasan. Ljudi koje sam susreo bili su najhrabriji koje sam ikada upoznao. Moji kolege legionari - koji su došli iz različitih zemalja, okruženja, ideologija - istinski su borci za slobodu. Kao i građani koje sam upoznao, od kojih su mnogi izgubili sve u dugoj borbi protiv oligarhije za demokratski sustav. Oni znaju da ovo nije rat između jednakih, to je revolucija.” Može mu se prigovoriti da nije potpuno razvidno na koga misli kad govori o oligarhiji jer i Ukrajina je imala moćne oligarhe prije rata. A mogao je i reći da je agresor Rusija.

A onda, u zaključku, mladi Kennedy zalazi još dublje u politiku. “Ovaj će rat oblikovati sudbinu demokracije u ovom stoljeću. Puno se toga može reći o politici vezanoj uz taj rat i ulozi zapadnih vlada ondje”, tumači Conor.

I zaključuje, “zasad ću vas samo pozvati da pomognete kao pojedinci. Pridružite se Legiji, pomozite na granici ili pošaljite medicinske potrepštine. Svaki dan netko tamo žrtvuje sve za trajni mir. Od njih se ne može tražiti da djeluju sami”.

image

Conor Kennedy

Imagepressagency/face To Face/Face To Face/Profimedia/Imagepressagency/face To Face/face To Face/profimedia

CBS navodi neke reakcije na njegovu objavu. "Conor. Oh Conor", napisala je njegova maćeha, glumica Cheryl Hines, uključujući i niz emotikona srca. "Volim te,veliki brate", napisala je sestra Kyra Kennedy.

"Ti si najhrabriji čovjek kojeg sam upoznala, ljubavi moja", napisala je njegova djevojka, pjevačica Giulia. "Biti daleko od tebe i brinuti se svih tih mjeseci bilo je nevjerojatno teško, ali zadržali smo svoju vjeru do kraja, i samo ti želim još jednom reći koliko sam ponosna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35