UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Potjera nad Crnim morem, podignut ruski Suhoj; Ukrajinci tvrde: ‘Okupili su 100.000 vojnika, napadi su sve žešći...‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ilustracija

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ključni događaji:

- Poginuo jedan od najslavnijih ukrajinskih borbenih pilota

- Rusija oborila dronove u blizini Moskve i blizu ukrajinske granice

- Naftne i plinske platforme sve važnije u ratu

- Manje od 10% Rusa vjeruje da Putin stoji iza Prigožinove smrti

22:08

Zelenski će predložiti strože mjere protiv korupcije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu koji je u nedjelju podijelio na svom Telegram kanalu da će idućeg tjedna zatražiti od parlamenta da poveća kazne za korupciju tijekom rata.

"Postavio sam zadatak za zakonodavstvo te će biti ponuđeni moji prijedlozi za izjednačavanje korupcije s veleizdajom u ratnim uvjetima", rekao je.

“Mislim da će to parlament dobiti sljedećih tjedan dana i onda je sve na njima”, dodao je.

Zelenski, koji kaže da je zaustavljanje mita ključno za pobjedu nad Rusijom, također se nada da će borbom protiv korupcije olakšati partnerima podupiranje napora za obnovu koji će stajati milijarde dolara.

Niz preokreta u vladi zbog korupcije uključivao je smjenu svih regionalnih vojnih načelnika za regrutiranje nakon revizije diljem zemlje.

Ukrajina je na 116. mjestu od 180 zemalja prema najnovijem Indeksu percepcije korupcije koju je izradila Transparency International.

"Brzo se približavamo točki u kojoj ćemo biti mi ili oni", rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk u aplikaciji Telegram u nedjelju. Vanjski i unutarnji čimbenici značili su da opstanak države počinje ovisiti o sposobnosti Ukrajine da "zaista uništi korumpirane kao društvenu skupinu", rekla je.

Zelenski je rekao da se oni koji budu proglašeni krivima moraju suočiti s pravdom. "Ali ovo nije streljački vod. Ovo nije staljinizam", rekao je. "Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka."

19:12

Rusi su okupili 100.000 vojnika na istoku. Pojačavaju napade

Rusija je koncentrirala više od 100.000 vojnika u smjeru Kupjanska i Limana na fronti u Harkivskoj i Luganskoj oblasti, kazao je Ilija Jevlaš, časnik za tisak Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine. Naveo je kako su ruske snage u tom području značajno pojačale količinu granatiranja i zračnih napada na ukrajinske položaje.

Tvrdi kako 45.000 vojnika angažirano za napade prema Kupjansku, a 48.000 napada u smjeru Limana. Oba ova grada bila su okupirana od strane ruskih snaga prije nego što su oslobođena prošle godine. Posljednjih mjeseci Rusija je pojačala pritisak na ovom dijelu fronte.

Vojnici u blizini Kupjanska koji su razgovarali s Kyiv Independentom potvrdili su da Rusija intenzivira svoju ofenzivu u tom području. Britanska obavještajna služba izvijestila je da ukrajinske protuofenzive na jugu i oko Bahmuta stavljaju tamošnje ruske snage pod pritisak, ali da Rusi ipak napreduju oko Kupjanska i Limana.

18:56

Ruski avion SU-30 ispratio američki dron Reaper iznad Crnog mora

Ruski vojni zrakoplov SU-30 presreo je u nedjelju američki izviđački dron Reaper iznad Crnog mora, javila je novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

Rusija je objavila da je podignula svoj borbeni zrakoplov kako bi spriječio američku letjelicu da prijeđe granicu na Crnom moru.

"Kada se ruski borbeni zrakoplov približio, izviđački dron se okrenuo i udaljio od granice Ruske Federacije", ustvrdilo je rusko ministarstvo obrane.

Novinska agencija TASS javlja da dron nije povrijedio rusku državnu granicu.

13:38

Prigožin je potvrđen mrtav, priopćio je ruski istražni odbor

Slijedeći tzv. genetska ispitivanja, rusko istražno povjerenstvo potvrdilo je da je zapovjednik skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, bio među deset ljudi koji su poginuli u avionskoj nesreći koja se dogodila prije četiri dana u regiji Tver.

- U sklopu kriminalističkog istraživanja pada zrakoplova u oblasti Tver dovršena su molekularna genetička ispitivanja - stoji u priopćenju. Prema njihovim rezultatima, utvrđen je identitet svih desetero poginulih, a svi odgovaraju popisu navedenom u letnom listu. Nisu objavljeni detalji testa i nije neovisno potvrđeno da je Prigožin mrtav.

10:39

Manje od 10% Rusa vjeruje da Putin stoji iza Prigožinove smrti

Manje od 10 posto Rusa vjeruje da njihov predsjednik Vladimir Putin stoji iza smrti vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, pokazuje online istraživanje koje je proveo Open Minds institut za Sunday Times.

Rezultati istraživanja su sljedeći - 28,4 posto vjeruje da je nesreća bila namještena, a 28,3 posto to pripisuje tehničkim poteškoćama ili pogrešci pilota. Oko dva posto Putinovih pristaša vjeruje da je on odgovoran. Ne zna se točan broj ispitanika u anketi.

Putin je u petak navečer potpisao dekret kojim se od svih wagnerovaca i drugih ruskih plaćenika zahtijeva da daju prisegu na vjernost ruskoj državi.

10:23

Važnost naftnih i plinskih platformi u ratu

Naftne i plinske platforme na Crnom moru postale su taktički značajnije posljednjih nekoliko mjeseci, tvrdi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.
Platforme na moru redovito se koriste kao prednje baze za razmještanje, mjesta za slijetanje helikoptera te kao položaji s kojih se lansiraju projektili dugog dometa, prenosi Sky News.
"Dok i dalje traju velike napetosti u Crnome moru, došlo je do sukoba između pomorskih i zračnih snaga oko strateški važnih plinskih i naftnih platformi između Krima i Odese", navodi se u dnevnom ažuriranju.
"Platforme posjeduju vrijedne izvore ugljikovodika", a Ministarstvo obrane uspoređuju ih sa Zmijskim otokom na zapadu.
"Od ruske invazije 2022., Ukrajina je napala nekoliko platformi pod kontrolom Rusije. I Rusija i Ukrajina su ih također povremeno okupirale", navode.

09:34

Dvoje ozlijeđenih u noćnim napadima na Kijev

Četiri rakete oborene su usred noćnog napada na grad Kijev. Ruslan Kravčenko, šef kijevske regionalne vojne uprave, potvrdio je da su pritom dvije osobe ranjene i da je 10 zgrada oštećeno uslijed pada krhotina projektila.

"Zahvaljujući profesionalnom radu snaga protuzračne obrane, nije bilo udara na kritičnu i stambenu infrastrukturu", rekao je Kravčenko, prenosi Sky News.

06:51

Rusija oborila dronove u blizini Moskve i blizu ukrajinske granice

Rusija je izvela noćni napad na Kijev i ostale dijelove Ukrajine, objavila je u nedjelju ukrajinska vojska, dodajući da je protuzračna obrana uništila projektile ispaljene prema glavnom gradu.

Cijela Ukrajina je u nedjelju bila tri sata pod uzbunom, sve do šest sati ujutro, objavile su ukrajinske zračne snage.

"Neprijateljske mete koje su se kretale u pravcu Kijeva uništila je naša prouzračna obrana", rekao je čelnik vojne uprave KIjeva Serhij Popko.

U napadu na Kijev, dodao je, korišteni su krstareći projektili.

Ukrajinska vojska uništila je ukupno četiri krstareće rakete tijekom noćnog ruskog zračnog napada, izvijestile su kijevske zračne snage rano u nedjelju.

Rečeno je da su ukrajinske snage otkrile do osam ciljeva u zraku, ali nije precizirano gdje su drugi projektili pogodili.

Za sada nema informacija o silini napada, mogućoj šteti ili žrtvama.

Rusija je izvijestila o nizu napada dronovima na svoj teritorij. Jedna je osoba poginula u pograničnom području s Ukrajinom, a privrememo su zatvorene tri moskovske zračne luke, Šermetjevo, Domodedovo i Vnukovo.

Moskovski gradonačelnik Sergei Sobjanin je priopćio da je protuzračna obrana srušila ukrajinski dron iznad moskovskog okruga Istra, oko 50 kilometara zapadno od Kremlja.

U oblasti Belgorod, na granice Ukrajine i jugozapada Rusije, jednu je osobu usmrtio šrapnel od drona, potvrdio je guverner Vjačeslav Gladkov.

Prekogranična granatiranja i napadi dronovima u južnoj Rusiji traju već mjesecima, no napadi dronovima na Moskvu su novija pojava.

Od svibnja je izvedeno nekoliko napada dronovima na Moskvu, a poslovno središte ruske prijestolnice je bilo pogođeno nekoliko puta.

U tim napadima nije bilo žrtava niti veće materijalne štete.

06:48

Poginuo jedan od najslavnijih ukrajinskih borbenih pilota

Jedan od najslavnijih ukrajinskih borbenih pilota Andrij Piljščikov i još dva pilota poginuli su u padu zrakoplova, piše BBC.

Piljščikov je stekao slavu u borbama iznad Kijeva tijekom rane faze ruske invazije.
Ukrajinska vojska smrt svoga pilota nazvala je "bolnim i nenadoknadivim" gubitkom i odala počast Piljščikovu kao pilotu s "mega znanjem i mega talentom".


U nesreći su sudjelovala dva aviona L-39 koji su letjeli iznad sjeverne Ukrajine.
Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je smrt u svom noćnom video obraćanju, rekavši da njegova zemlja "nikada neće zaboraviti nikoga tko je branio slobodno nebo Ukrajine".


Prošle jeseni, Piljščikov, s pozivnim znakom "Juice", postao je poznat nakon što je dao brojne intervjue međunarodnim medijima.
"Izražavamo naše saučešće obiteljima žrtava. Ovo je bolan i nenadoknadiv gubitak za sve nas", napisalo je zrakoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da je u tijeku istraga o okolnostima nesreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:14