IZBORI U NJEMAČKOJ

Potez koji je potpuno zbunio birače: Izbori još nisu počeli, a oni se bacili na analizu pogrešaka!?

Vodstvo bavarske stranke je burno reagiralo na izjave iz CDU da bi se o formiranju vlade moglo raspravljati i ako budu druga stranka po snazi
Armin Laschet
 Christof Stache/AFP

To se baš i ne očekuje od najbližeg saveznika. Četiri dana prije izbora Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Kršćansko- demokratske unije (CDU) - uvijek nastupaju zajedno na saveznim izborima, ali CSU djeluje samo u Bavarskoj, a CDU u ostalim saveznim državama - poziva na analizu pogrešaka. Riječ je o potezu koji zbunjujuće djeluje na neodlučne birače jer djeluje kao priznanje poraza i prije izlaska na birališta.

Glavni tajnik Markus Blume poziva na temeljitu reformu Unije. "U slučaju slabih izbornih rezultata nužno je usredotočiti se na analizu lošeg ishoda i restrukturiranje. CSU je to radio u prošlosti i mislim da je sada nužno na široj razini", rekao je Blume. Nakon toga najavio je da očekuje tijesne rezultate. I da Unija (CDU-CSU) ima čist mandat za upravljanje samo ako bude najjača politička snaga na izborima. To je zatim ublažio tezom da im "nema druge nego pobijediti jer želimo kancelarski položaj".

To je odgovor na izjavu Volkera Bouffiera, utjecajnog političara CDU, koji je rekao da i "druga stranka po snazi može pokušati formirati vladu", s čime se ne slaže vodstvo CSU. U ponedjeljak su Söder i Alexander Dobrindt, čelnik kluba CSU u njemačkom parlamentu, Bundestagu, upozorili CDU da ne razmišlja o tome što učiniti ako ne budu izborni pobjednici. To je Blume u srijedu navečer potvrdio.

Unija je posljednjih dana malo porasla u anketama, ali je i dalje iza SPD-a od tri do šest posto. To ne jamči pobjedu Olafu Scholzu, kancelarskom kandidatu SPD-a, ali mu daje prednost.

Izborna katastrofa

Poruke iz Bavarske su neupitan znak da unutar Unije postoji velik jaz. Markus Söder je u više navrata upozorio da se CDU-CSU nalazi pred porazom, deklarirajući takav scenarij "katastrofom". Iako je isprva bilo jasno da bi bio bolji kancelarski kandidat od Armina Lascheta, Söder ga je korektno podržavao tijekom kampanje. No, sada otvara prostor za sukob s vodstvom CDU koje je donijelo pogrešnu odluku. U proljeće, nakon što je Laschet dobio kandidaturu Unije, u njemačkim se medijima provukla informacija da bi CSU mogao razmišljati o samostalnom izlasku na izbore. Ankete su potvrđivale da bi na saveznoj razini, sa Söderom, ozbiljno nagrizao CDU-ovo biračko tijelo. A da ne odustaje od ambicije da se dokopa kancelarskog ureda, potvrđuje i plan suzbijanja inflacije koji je predstavio. Savezna bi vlada, navodi šef bavarske vlade, morala ograničiti rast cijena koje se otimaju kontroli, posebno kad je riječ o najamninama, grijanju i ugljičnom dioksidu.

Sporni javni dug

"U skladu s rastom cijena energije mora se smanjivati porez na električnu energiju", poručuje. Uz poruku Europskoj središnjoj banci da mora promijeniti politiku niskih kamatnih stopa. Da bi poentirao oštrim protivljenjem bankovnoj uniji. To je kancelarski rječnik.

Na istom je valu i kancelarka Angela Merkel koja je upozorila da bi koalicija SPD-a, Zelenih i radikalno lijeve Die Linke ublažila ustavnu kočnicu zaduživanja (Die Schuldenbremse). To bi, tvrdi Mutti, i u Europi dodatno ublažilo stav prema zaduživanju. To se može spriječiti, tvrdi kancelarka, dolaskom Lascheta na vlast. Tome je, prema anketama, sklona samo jedna od pet osoba u Njemačkoj. Stav njemačke kancelarke definira utjecaj koji će rezultat njemačkih izbora imati na Europu. Francuska i Italija zainteresirane su da se Pakt o stabilnosti i rastu, koji definira javni dug na 60 posto BDP-a, a proračunski deficit na tri posto BDP-a, promijeni prije nego što se vrati na snagu (suspendiran je zbog javnozdravstvene krize koja je tražila zaduživanje). CDU je protiv kao i skupina štedljivih članica. Bruno Le Maire, francuski ministar financija, poručio je da Pariz neće tražiti odluku o tome tijekom predsjedanja u prvoj polovici iduće godine. Razumljivo, treba vidjeti sastav nove njemačke vlade i ishod francuskih izbora. Samo da dotad preživi i Mario Draghi, kompetentni talijanski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:53