PROMAŠENA INVESTICIJA

POSLOVNI FIJASKO NAJPOZNATIJEG KUHARA Jamie Oliver bankrotirao u Istanbulu, restoran mu već godinu dana zjapi prazan

 Getty Images

Restoran Jamieja Olivera u Turskoj propao je samo 14 mjeseci nakon spektakularnog otvorenja.

Naime, Jamie's Italian u luksuznom Zorlu Center Mallu u Istanbulu nije ispunio očekivanja s obzirom na tamošnju tešku ekonomsku situaciju.

Restoran, koji u ljetnim danima na vanjskoj terasi može primiti gotovo 200 gostiju, zapao je u financijske teškoće do kojih je došlo zbog nižih cijena i premalog odaziva unatoč izvrsnoj lokaciji, a na stečajnom ročištu rečeno je kako mora smanjiti osoblje i uložiti još novca.

Ipak, glasnogovornik lanca restorana Peter Barry tvrdi kako se, unatoč bankrotu, restoran neće zatvoriti.

- Jamie's Italian u Istanbulu posluje dobro, no trenutno je u pregovorima oko poslovanja i standardna je procedura da se traži zaštita suda od vjerovnika sve dok pregovori traju - kazao je Barry, koji opet spominje tešku ekonomsku situaciju zbog koje im slabije ide.

No, ugledni turski ekonomist Ozgur Altug tvrdi kako 'gotovo svim drugim restoranima ide dobro' i da to nema veze s ekonomijom.

- Turci se ne susprežu jesti u restoranima pa čak i kada su teška vremena.

Lanac restorana Jamie’s Italian počeo se rapidno širiti od osnivanja u Oxfordu 2008. godine, te sada ima više od 30 restorana diljem svijeta, uključujući Singapur, Dubai i Rusiju.

No ni drugi poslovni pothvati poznatog kuhara nisu prošli baš dobro.

U listopadu prošle godine neočekivano su zatvorene dvije zalogajnice bez da je osoblje za to prethodno znalo, a i zatvoren je i lanac Union Jacks restorana.

Glasnogovornik je tada tvrdio da se planiraju usredotočiti na druge projekte no jedan je zaposlenik otkrio kako nisu dovoljno zarađivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:22