PORUKA S PRVE LINIJE

Posljednji vapaj s ukrajinske fronte: Samo nas jedna stvar može spasiti od Rusa!

Ukrajinski dužnosnici predsjednika Volodimira Zelenskog svakodnevno mole za oružje protuzračne obrane većeg dometa

Sustav protuzračne obrane Patriot III 

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Američki sustav protuzračne obrane Patriot gotovo je jedini sposoban suprotstaviti se prijetnji novog ruskog oružja. Međutim, nema novih raketa, s obzirom na odbijanje američkog Kongresa da usvoji novi paket pomoći Ukrajini. Ukrajinski dužnosnici od predsjednika Volodimira Zelenskog naniže gotovo svakodnevno mole za oružje protuzračne obrane većeg dometa.

Borbeni zrakoplovi F-16, na kojima sada treniraju ukrajinski piloti, vjerojatno neće poletjeti iznad Ukrajine do druge polovice godine, ali bi mogli prisiliti ruske borbene zrakoplove da se drže podalje. U međuvremenu, ukrajinske snage na prvim linijama, posebno u Donjecku, izložene su intenzivnim zračnim udarima.

image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Mandel Ngan/Afp

Nakon baražne topničke vatre, Rusi koriste naizgled neiscrpne zalihe razornih bombi FAB-1500. Ukrajinske zračne snage tvrde da su proteklih tjedana oborile nekoliko ruskih lovaca Su-34.

No, njihova protuzračna obrana većinom ne može doseći avione na 70-ak kilometara, što je daljina s koje mogu ispaljivati modernizirane projektile. S bombama FAB-1500 ne gađaju samo ukrajinske položaje na prvoj crti, nego i zapovjedna mjesta u pozadini, logističke centre i skladišta streljiva, rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:42