RATNO IME KAZIK

Posljednji ustanik iz Varšavskog geta umro u Izraelu s 94 godine

 Adrian Grycuk / Wikipedia

Posljednji sudionik ustanka u Varšavskom getu protiv nacista koji su 1943. organizirali židovski partizani umro je u subotu u Izraelu u dobi od 94 godine, objavio je izraelski predsjednik.

Simcha Rotem, ratnog pseudonima Kazik, služio je u Židovskoj borbenoj organizaciji koja je organizirala ustanak protiv nacista i njihovih masovnih deportacija stanovnika geta u logore smrti.

"Opraštamo se večeras od... Simche Rotema, posljednjeg borca iz Varšavskog geta", objavio je u priopćenju izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

"Priključio se pobuni i pomogao spasiti desetke boraca", dodao je Rivlin.

Ustanak stotina židovskih boraca započeo je 19. travnja 1943. godine nakon što su nacisti počeli s deportacijama preživjelih stanovnika židovskog geta, uspostavljenog nakon invazije Poljske.

Pobunjenici su izabrali smrt u borbi umjesto u plinskim komorama u logoru smrti Treblinka kamo su nacisti već bili otpravili više od 300 tisuća varšavskih Židova.

U govoru održanom 2013. godine prilikom obilježavanja 70. godišnjice pobune Rotem se prisjetio da je do travnja 1943. godine većina Židova iz geta već stradala, a preostalih 50 tisuća čekala je ista sudbina.

Drugovi i ja organizirali smo ustanak kako bismo "sami odabrali kako ćemo umrijeti", ispričao je Rotem.

"Unatoč tome, do dana današnjeg pitam se jesmo li imali pravo donijeti odluku o ustanku i u to ime skratiti živote mnogih ljudi za koji tjedan, dan ili dva", dodao je.

U prvoj gradskoj pobuni protiv nacista u tadašnjoj Europi stradale su tisuće Židova - većina njih živa je spaljena, a gotovo svi ostali poslani su u Treblinku.

Rotem je preživio, isplaniravši bijeg s nekoliko desetaka drugova kroz kanalizacijski sustav. Pomogli su im poljski radnici koji su ih odveli na površinu.

Nakon toga priključio se Varšavskom ustanku protiv nacista koji su 1944. godine organizirali borci poljskog pokreta otpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:54