LJUBAV, A NE RAT

Posljedice demografske panike u Ukrajini: ‘Putin baca atomsku? Okej, tko je za orgije na brdu iznad Kijeva?‘

Žene u inozemstvu često pokreću razvod jer su im muževi u Ukrajini i ne mogu pronaći posao i troše novac na druge veze

Ljubavni par u Kijevu

 Dimitar Dilkoff/Afp

Kad su u veljači krenule padati ruske bombe na Ukrajinu, Tetiana je postala svjesna svoje privlačnosti prema starom prijatelju Petru. Neudana 36-godišnja spisateljica gajila je osjećaje prema osam godina starijem Petru koji je bio nesretno oženjen njenom prijateljicom, prenosi Politico.

Započela je razorna ruska invazija koje je preokrenula živote milijuna Ukrajinaca. Tetiana je nakratko zaboravila na potencijalni ljubavni trokut i bacila se na volonterski rad, pomoć izbjeglicama i vojsci.

- Najvažnija je bila pobjeda, moj se život nije činio toliko važnim, rekla je Tetiana.

U međuvremenu Petrova supruga, kao i milijun drugih Ukrajinki, pobjegla je od ruskog napada u sigurnu Zapadnu Europu. Petru je, kao vojno sposobnoj osobi, izlazak iz zemlje bio zabranjen. Osam mjeseci kasnije, Tetiana i Petro žive zajedno i čekaju bebu. Petrova žena, koja je još uvijek u inozemstvu, čeka mjesto u ukrajinskom veleposlanstvu da potpiše papire za razvod.

image
Sergei Supinsky/Afp/Profimedia/Sergei Supinsky/afp/profimedia

Proljeće i ljeto krvavog rata za Tetianu su također bili ispunjeni srećom. Napokon se mogla zaljubiti, bez razmišljanja o oprezu i pravilima. - Ako ste se ranije bojali nečeg ili onog što bi ljudi mogli pomisliti, kao što je kod mene bila situacija jer sam u vezi s oženjenim muškarcem, sad vas više nije briga. Važan je iskreni osjećaj i želja da budete s tom osobom, kaže Tetiana.

Ukrajinski rat izazvao je nemir i dugoročne probleme za demografiju zemlje. Broj stanovnika u Ukrajini već desetljećima je u padu zbog visokih stopa smrtnosti, manjeg broja rođenih i iseljavanja. U skorije vrijeme, situacija se neće popraviti. Od 24. veljače do 6. listopada u elektroničkom zdravstvenom sustavu Ukrajine prijavljeno je 146 675 trudnoća nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema promatračkoj misiji UN-a za ljudska prava, više od šest tisuća civila ubijeno je od kraja veljače. Ukrajina ne otkriva broj poginulih u vojsci, ali je u rujnu čelnik oružanih snaga rekao da ih je ubijeno gotovo devet tisuća, a još ih je sedam tisuća nestalo u akciji.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno pokrenuo glasine o korištenju nuklearnog oružja, u Ukrajini je na društvenim mrežama najpopularniji prijedlog bio da se okupe na brdu u Kijevu i orgijaju. Shchekavitsia, brdo u kijevskom okrugu Podil, nadahnulo je pjesme, erotiku, šale i reklame.

Umjesto da očajavaju zbog rata, Ukrajincima se savjetuje da iskoriste dan na starinski način. Nedavni članak u Ukrainskoj Pravdi bio je o tome kako su u Londonu preživjeli Blitz 1940.-1941., a naslov mu je bio "Shchekavitsia na engleski način". - Smiješno je i točno. Moraš se smijati svim tim ruskim stvarima ili ćeš poludjeti, rekao je Ukrajinac s istoka, raseljen zbog rata.

Tetiana nije jedina osoba koja je započela vezu nakon invazije. U prvih šest mjeseci 2022. godine u Ukrajini su se vjenčala 103 903 para, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine i rekord u posljednjih sedam godina.

U proljeće se Anastasia Murzak našla u vrtlogu udvaranja s Kostiantynom, vojnim časnikom koji je tad bio stacioniran blizu fronte u istočnoj Ukrajini. Kratko su hodali 2018. kad su oboje studirali u Lavovu, a onda se Murzak preselila u drugi grad i posvetila se karijeri. Ponovno su stupili u kontakt nakon ruske invazije, jer je Anastasia znala da će se Murzak boriti. Za nekoliko tjedana su se vjenčali.

image
Oleksandr Demianiv/Afp/Profimedia/Oleksandr Demianiv/afp/profimedia

- Shvatili smo da nema vremena za odgađanje stvari. Nažalost dogodio se rat, ali srećom nas je spojio, rekla je Murzak. Par se vjenčao u matičnom uredu i u crkvi prije Kostiantynova povratka na bojište, a Murzak se preselila bliže bojišnici kako bi što više bili zajedno.

- Obvezali smo se da bi si olakšali tu udaljenost. Čak i kad čujem eksplozije, znam da sam u blizini supruga i da sam tamo gdje trebam biti. Možemo zajedno večerati i spavati, zagrliti se i gledati se u oči, objašnjava Murzak.

Za mnoge Ukrajince rat je uništio takvu ljubav. Više od petnaest milijuna ljudi, uglavnom žena i djece, pobjegli su u zemlje diljem Europe. Broj onih koji su pobjegli vjerojatno će rasti dolaskom zime zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje. Neki su vojnici otišli na bojišnicu i ostavili partnerice kod kuće, a neke su žene potražile spas u sigurnijim zemljama i ostavile muževe u Ukrajini.

Razvodi u Ukrajini, koja ima jednu od najviših stopa razvoda u Europi, pali su za 42 posto u istom razdoblju u kojem su porasli brakovi. Dok je izvanredno stanje pojednostavilo brak, razvod je postao kompliciraniji pogotovo ako su u stranke u inozemstvu ili ako su u pitanju djeca.

- Udaljenost i zaoštravanje postojećih sukoba ključni su razlozi razlaza parova. Žene u inozemstvu često pokreću razvod jer su im muževi u Ukrajini i ne mogu pronaći posao, troše novac na druge veze i ne podupiru obitelj financijski. Drugi je slučaj kad muškarci pokrenu razvod jer otkriju da nemaju o čemu razgovarati sa svojim ženama i pronađu romansu na fronti, rekla je kijevska psihologinja Natalia Pidlisna.

image
Bulent Kilic/Afp/Profimedia/Bulent Kilic/afp/profimedia

Dodaje da je rat svakako bio katalizator da poduzmu korake o kojima su prije samo razmišljali i da se usredotoče na ono što stvarno žele. Blizina smrti ili ruske okupacije, razdvajanje obitelji te financijska i fizička nesigurnost imaju strašan učinak na stopu nataliteta koji u Ukrajini ionako opada.

Ipak, rat nije svih zaustavio u razmnožavanju. Murzak i njezin suprug nadaju se što skorijem osnivanju obitelji, a Tetiana i Pedro odlučili su odmah napraviti dijete unatoč strahu za sigurnost i Petrov odlazak u vojsku. Mobiliziran je u srpnju, mjesec dana nakon što je Tetiana zatrudnjela.

- Znam da je bilo racionalnije ne udati se i ne imati dijete. Lakše je sam snaći se u ratu. Odgajamo i našu djecu za Ukrajinu. Kad ljudima kažem da sam trudna, mislim da su sretni zbog mene, ne samo zato što znaju da sam to željela dugo vremena, već zato što su ova djeca naša zajednička budućnost, rekla je Tetiana.

Od veljače Rusija napada zdravstvene ustanove, uključujući rodilišta, a velik dio zemlje trpi dugotrajne nestanke struje bez grijanja i vode. Tetiana je razmišljala da svoje dijete rodi u inozemstvu na sigurnom, ali ne želi otići bez Petra.

Trudnoća joj je dala najjači razlog za preživljavanje. - Prije trudnoće nisam marila za vlastiti život koliko za pobjedu. Ali sad mi je stalo. Jako mi je važno da ostanem živa i da vidim svoju bebu živu, zaključila je Tetiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:17