KRIZA U VENEZUELI

Poslali čak 11.000 policajaca i desetke oklopnjaka da preuzmu kontrolu nad zatvorom. Sudbina najtraženijeg čovjeka i dalje nepoznata

Zatvor je kontrolirala banda, a imao je sadržaje nalik hotelskim, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, dvorane, sportske terene, ali i mogućnost klađenja
 YURI CORTEZ/AFP

Venezuelske vlasti ponovno su preuzele kontrolu nad najpoznatijim venezuelanskim zatvorom Tocoron, koji je u potpunosti bio pod kontrolom kriminalaca.

Angažirano je oko 11.000 pripadnika policije, te deseci oklopnih vozila, kako bi vlasti ponovno preuzele kontrolu nad zatvorom Tocoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika prebačeno u druge zatvore.

image
YURI CORTEZ/AFP

Zatvor je kontrolirala banda Tren de Aragua, koja je svoje pipke raširila po Venezueli i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Prema istrazi koju je provela venezuelanska novinarka Ronna Risquez, s kojom je razgovarao AFP, policija je do sada ostajala vani, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge.

Naime, prema izvješćima lokalnih medija zatvorenici su mogli slobodno šetati zatvorom, koji je imao sadržaje nalik hotelskim, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, dvorane, sportske terene, ali i mogućnost klađenja.

image
YURI CORTEZ/AFP

U priopćenju za javnost, venezuelanska vlada pozdravila je "uspješnu" operaciju i "apsolutnu kontrolu nad kaznionicom Tocoron".

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutro, bacajući "granate" i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a službeno izvješće za sada nije bilo moguće dobiti.

Nekoliko uhićenika iskoristilo je zbrku za bijeg, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragua, Hectora Guerrera Floresa poznatog kao "Nino Guerrero" (dijete ratnik), koji je u zatvoru služio 17-godišnju kaznu zbog ubojstva i trgovine drogom, nije poznata.

image
YURI CORTEZ/AFP

Banda Tren de Aragua, koji navodno broji oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se "klasičnim" mafijaškim poslovima: otmicama, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.

Istraživački centar InSight Crime tvrdi kako se skupina bavi i krijumčarenjm migranata, a svoj je utjecaj proširila na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na ispiranje zlata i ilegalno rudarenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:12