’VRIŠTEĆI ORLOVI’

Poruka Moskvi je i više nego jasna: Slavna američka vojna postrojba već je na granici s Ukrajinom!

Postrojbu je proslavila i Spilebergova televizijska serija "Združena braća"

Američka vojska u Rumunjskoj (ilustracija)

 Daniel Mihailescu/Afp/Profimedia/Daniel Mihailescu/afp/profimedia

Poznata 101. zračno-desantna divizija američke kopnene vojske već se mjesecima nalazi u Rumunjskoj, blizu granice s Ukrajinom, i redovito provodi vježbe i manevre u suradnji s rumunjskim oružanim snagama u sklopu operacije odvraćanja na istočnoj granici NATO-a.

Riječ je o vojnoj postrojbi koja se proslavila u Drugom svjetskom ratu zbog svoje uloge u Danu D, operaciji Market Garden, oslobađanju Nizozemske te herojskoj obrani grada Bastogne u Belgiji tijekom posljednje velike protuofenzive Wehrmachta kada se našla u potpunom okruženju neprijateljskih snaga. Postrojbu je proslavila i američka televizijska serija "Združena braća" (Band of Brothers) koju je producirao Steven Spielberg.

Kvalitetno obučeni

Tijekom rata u Vijetnamu postrojba je reorganizirana iz padobranske u helikoptersko-desantnu diviziju, no zadržala je ugled visoko pokretljive elitne postrojbe čiji su vojnici iznimno kvalitetno obučeni za niz misija. Takozvani "Vrišteći orlovi" (Screaming Eagles) sudjelovali su i u Zaljevskom ratu, ratu u Afganistanu te u Iraku. Posljednji se put divizija nalazila u Europi prije više od dva desetljeća, 2000. godine, kada je njezina 3. pješadijska brigada sudjelovala u mirovnoj misiji na Kosovu.

U lipnju prošle godine oko 4700 vojnika te postrojbe poslano je u misiju ojačavanja NATO-ovih saveznika u Europi, pri čemu su većina borbenih snaga i stožer divizije smješteni u 57. zračnoj bazi Oružanih snaga Rumunjske "Mihail Kogălniceanu".

Kako izvještava New York Times, vojnici 101. divizije izvode vojne vježbe sa svojim rumunjskim kolegama na lokacijama koje su samo nekoliko kilometara udaljene od granice s Ukrajinom, sedam minuta leta krstarećih raketa daleko od ruskih arsenala projektila na Krimu.

Vježbe uključuju artiljerijsku paljbu, izvođenje helikopterskih desanta i izradu utvrđenih pozicija - kopanje rovova poput onih koji se upravo nalaze na prvim linijama rata u Ukrajini, na bojištu blizu Hersona. Misija 101. zračno-desantne divizije, prema navodima NYT-a, predstavlja novi model operacija američke vojske, koja je provela protekla desetljeća suzbijajući pobunjenike i islamističke skupine u Afganistanu i Iraku.

Bitna lekcija

Nova zadaća Oružanih snaga SAD-a je odvraćanje, čime se vraćaju svojoj ulozi iz vremena hladnog rata - demonstracija sposobnosti vođenja velikih združenih operacija na kopnu, moru i u zraku u sukobu s protivnikom koji raspolaže usporedivim vojnim i tehnološkim kapacitetima.

"Ovo je regionalni sukob, ali ima globalne implikacije", rekao je vrhovni zapovjednik američke kopnene vojske general James McConville sredinom prošlog mjeseca kada je posjetio bazu "Mihail Kogălniceanu".

Misija je 101. divizije u Rumunjskoj da posluži kao upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ne razmišlja o mogućoj eskalaciji sukoba preko granice zemalja NATO-a, u sklopu obećanja predsjednika Joea Bidena da će braniti "svaki inč" NATO-ova teritorija. Osim primarne svrhe odvraćanja napada, zajedničke vojne vježbe pripremaju saveznike na istoku Europe da drže svoje obrambene pozicije u slučaju napada.

Za neke vojne analitičare, kao i pojedine članove Kongresa, ruska invazija na Ukrajinu dokaz je da SAD nije dovoljno radio na odvraćanju napada.

"Ovo je jedna bitna lekcija koju moramo izvući iz Ukrajine", rekao je demokratski zastupnik Seth Moulton prošli mjesec tijekom posjeta Kijevu. "Kada pogledamo drugi scenarij koji bi se mogao odviti poput Ukrajine, na Pacifiku s Kinom i Tajvanom, moramo se pobrinuti da odvraćanje bude uspješno", zaključio je.

Bitka bez saveznika

Vojni stratezi podržavaju ovu strategiju i ističu kako 101. divizija u Rumunjskoj izvodi i vježbe obrane obala Crnog mora, a ta vještina će im dobro doći u slučaju kineskog pokušaja amfibijskog desanta na Tajvan.

Dok druge postrojbe američkih oružanih snaga pomažu u obuci ukrajinskih vojnika u bazama diljem Europe, 101. divizija ima drugačiju zadaću, jednako važnu, a to je unapređivanje suradnje između saveznika na istoku Europe. "Imate priliku trenirati i djelovati na terenu koji ćete možda morati braniti", rekao je general-bojnik J. P. McGee, zapovjednik 101. divizije. "Morate raditi zajedno s NATO saveznikom jer je gotovo nezamislivo da bismo u budućnosti krenuli u bitku bez saveznika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:47