PRKOSNI ZELENSKI

Poruka braniteljima Soledara i Bahmuta: ‘Dobit ćete sve, baš sve, stiže brzo i dolazit će neprestano‘

Dva grada na istoku Ukrajine Kremlj po svaku cijenu želi zauzeti kako bi promijenio tijek rata

Volodimir Zelenski tijekom nedavnog posjeta vojnicima u Bahmutu

 Stringer/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u četvrtak "svu nužnu pomoć" vojnicima koji pružaju otpor ruskim napadima u Soledaru i u Bahmutu, dvama gradovima na istoku zemlje koje Rusija po svaku cijenu želi zauzeti kako bi promijenila tijek rata.

"Želim istaknuti da će postrojbe koje brane ove gradove biti opskrbljene streljivom i svim što je potrebno, i to brzo i neprestano", objavio je Zelenski na Facebooku nakon sastanka s glavnim stožerom.

Situacija u Soledaru je već nekoliko dana "teška" za ukrajinsku vojsku i "danas su se nastavile žestoke i silovite borbe", rekla je ranije zamjenica ministra obrane Hana Maljar.

Maljar je rekla je da se broj ruskih postrojba povećao s 250 na 280 jer Moskva nastoji preuzeti "stratešku inicijativu".

Soledar, koji je ime dobio po rudnicima soli, smješten je 15 kilometara sjeveroistočno od Bahmuta koji ruske snage mjesecima opsjedaju.

Ruske nade: ‘Svaka pobjeda važna kad je dugo nema‘

Vojni analitičar Anatolij Hramčihin ocjenjuje da je bi osvajanje Soledara, gradića koji je prije rata imao desetak tisuća stanovnika, a danas je potpuno razoren, omogućilo Moskvi da napokon ostvari vojnu pobjedu nakon niza ponižavajućih poraza.

"Svaka pobjeda je važna, ponajprije zato što je već neko vrijeme nema", istaknuo je.

Andrej Bajevski, proruski separatistički zastupnik Donjecke oblasti, ističe pak da bi se zauzimanjem Soledara "presjekli ukrajinski opskrbni pravci" koji omogućuju obranu Bahmuta.

"Soledar (...) uz to omogućuje topničku paljbu na Slovjansk, Kramatorsk i Kostjantinivku", koji su zapadnije, izvijestila je ruska televizija.

U srijedu je zapovjednik ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin ustvrdio da su njegovi borci osvojili Soledar, što su ubrzo zanijekali i Kijev i rusko ministarstvo obrane.

Kremlj je u četvrtak ipak pohvalio "junačke pothvate" pripadnika Wagnera na prvoj crti. "Pred nama je još mnogo posla", istaknuo je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Na karti istoka Ukrajine koju je u četvrtak objavilo rusko ministarstvo obrane, Soledar je prikazan izvan kontrole ruske vojske.

Maljar je u četvrtak rekla, ne navodeći brojeve, da ruske snage koje se bore u Soledaru "trpe teške gubitke (...) pokušavajući, bez uspjeha, probiti našu obranu".

Ubrzavanje ruske operacije?

Kijev pak nije obznanio podatke o broju svojih ubijenih i ranjenih vojnika na tom području, ali je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, priznao u srijedu "znatne gubitke", u razgovoru za AFP.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevati izjavio je na televiziji da Rusi "neprestano napadaju" Soledar te da je u zadnja 24 sata bio 91 topnički napad na taj grad.

Moskva je u srijedu imenovala načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne kampanje u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza preustroja ruskog vojnog vrha.

Stručnjaci na tu odluku gledaju kao na znak ubrzavanja ruske operacije nakon pretrpljenih poraza. O ofenzivi se govori već nekoliko mjeseci te nije isključena mogućnost nove mobilizacije, pošto je u rujnu pozvano oko 300.000 ljudi.

Mark Galeotti iz britanskog Royal United Services Institutea (RUSI) misli da ova odluka "potvrđuje da dolaze ozbiljne ofenzive, bude li potrebno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:20