NOVA KRIZA U CRNOJ GORI

Porfirije bez najave stigao u Podgoricu i s premijerom potpisao sporan ugovor, Milo krenuo u rušenje vlade

Tijekom potpisivanja ugovora ispred crnogorske Vile Gorica prosvjedovalo je nekoliko desetina građana, a najavljeno je da će tijekom dana prosvjedi biti i masovniji

Potpisivanje Temeljnog ugovora između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve

 Vlada Crne Gore

Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u srijedu u Podgorici, nakon što je patrijarh SPC Porfirije bez najave stigao u glavni grad Crne Gore. Porfirijevu posjetu Podgorici nisu službeno najavili ni crnogorska vlada ni SPC.

Temeljni ugovor sa SPC osporava dio političkih stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. One su najavile da će u slučaju njegova potpisivanja oboriti vladu Dritana Abazovića jer smatraju da se tim ugovorom crnorogosko povijesno-kulturno nasljeđe prepisuje SPC-u.

Tijekom potpisivanja ugovora ispred crnogorske Vile Gorica prosvjedovalo je nekoliko desetina građana, a najavljeno je da će tijekom dana prosvjedi biti i masovniji, dok je u Podgorici primjetno pojačano prisustvo policije.

Aktivist Aleksandar Saša Zeković rekao je novinarima ispred Vile Gorica da je Abazović danas pokazao da vodi netransparentnu politiku i da prema građanima postupa na podmukao način.

"To ne radi Vlada koja tvrdi da je transparentna. Abazović ne drži do mišljenja stručne javnosti. Ovo je sve otvorenija diktatura Abazovića. Ovo nisu interesi građana. Ovo nije ni interes Srba u Crnoj Gori. Crnogorski narod pruža im ruku da gradimo stabilniju, europsku Crnu Goru", izjavio je.

On je rekao da su okupljeni građani protiv otimanja crnogorske kulturne baštine i falsificiranja nacionalne povijesti.

"Ovo je na štetu svih u Crnoj Gori. Ovo je jasan signal svima da je vrijeme da se stvara široki demokratski front", rekao je Zeković.

Potpisivanju dokumenta su, pored patrijarha Porfirija i premijera Dritana Abazovića, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i crnogorski ministar pravde Marko Kovač.

Prethodno je Abazovićev kabinet odbio sve prigovore stručnjaka na tekst Temeljnog ugovora.

Protivnici ugovora sa SPC tvrde da taj dokument favorizira SPC u odnosu na druge vjerske zajednice, da nije u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore, da se u preambuli falsificira crnogorska povijest, te da se njime vlasništvo nad crkvenim objektima u Crnoj Gori službeno prepisuje na SPC.

Abazović sve te tvrdnje pobija te ističe da je svaki ugovor, koji nije međudržavni, slabiji pravni akt od zakona i Ustava te da se taj ugovor ne bi mogao provesti u djelo u slučaju da je suprotan Ustavu i zakonima. Abazović tvrdi da potpisivanjem ugovora želi spriječiti napetosti koje bi nastale oko tog pitanja uoči skorih lokalnih izbora u 14 općina, odnosno u većini crnogorskih općina, koji će se održati u listopadu.

Država Crna Gora od ranije ima potpisane ugovore s Katoličkom crkvom, Islamskom i Židovskom zajednicom.

Đukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om.

Porfirije: Vjerujem da se cijela Crna Gora raduje ovom ugovoru

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je ugovor, nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i toj vjerskoj zajednici, prenosi portal vijesti.me.

"Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa suradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovdje, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Porfirije.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju".

"Toliko toga zajedničkog kroz vjekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vjekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mjesta i za onoga drugoga", dodao je Patrijarh SPC-a.

Tvrdi i da je zahvalan i onima koji se nisu uvijek slagali da dođe do potpisivanja Temeljnog ugovora.

"Oni su, možda i nesvjesno, doprinijeli da razumijemo koliko je važno da se međusobno razumijemo. Da još bolje razumijemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da još dublje i bolje razumijemo koliko smo jedni drugima potrebno, i koliko kad smo zajedno možemo praviti ogromne korake, i to u kratkom vremenu", kazao je.

Porfirije se sjetio i dugogodišnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo prije dvije godine.

Kazao je kako je Amfilohije nailazio na prepreke i na one koji su htjeli da ospore njegovo "osjećanje Evanđelja i potrebe spasenja svih ljudi, i osjećanje činjenice da je čovjek, "ne samo biološko biće, nego biće stvoreno za vječnost".

"On je učinio mnogo više nego bar mi iz Crkve, svi zajedno, da dođemo do ovog trenutka. Siguran sam da se on i danas s nama raduje na nebu, i da su njegove molitve doprinijele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mjestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga", rekao je Porfirije, obraćajući se predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Porfirije je dodao i da "nije bilo potrebno mnogo riječi da se razumijemo" kako je Temeljni ugovor nešto potrebno državi Crnoj Gori i SPC u Crnoj Gori.

"Mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, hoćemo poštovati Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje druge vjerske zajednice", kazao je.

Istakao je da cilj nisu prava radi prava, s aspekta vjerskih zajednica.

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Evanđelja i sistemu vrijednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, s ciljem da svi osjećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno - dio ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga", objasnio je.

Zahvalio je Abazoviću i suradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

"Vjerujem da se svi oni raduju, bez obzira u kojoj mjeri će to neko pokazati ili ne", naveo je Porfirije.

Abazović: Ovo je poruka mira i tolerancije

Premijer Dritan Abazović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

"Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizirala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama dadne potpuno identična prava. Sretni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i vjerujem da smo danas stavili točku na jedan izazov koji je stajao pred nama", rekao je Abazović.

Naveo je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu.

"Vjerujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da potvrdimo neke dobre, lijepe stvari, a da ćemo svi zajednički, s funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrijednost različitosti kao dio našeg sveukupnog bogatstva", dodao je Abazović.

Kazao je i kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo "zatvorimo na lijep, primjeren, dostojanstven način, i u skladu s Ustavom i zakonima naše zemlje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:25