KRIZA VLASTI

Porezni i turistički raj razotkriven kao jazbina političke korupcije i kriminala: ‘Tako je na svim poljima‘

Istraga rada vlade Britanskih Djevičanskim otocima pokazala je da je "loše služila" narod

Britanski Djevičanski otoci nalaze se istočno od Portorika, čini ih više od 50 otoka i sprudova, a na njima živi oko 35 tisuća ljudi

 BIBIKOW Walter/Hemis.fr/hemis.fr/Hemis via AFP

Vršitelj dužnosti premijera Britanskih Djevičanskih otoka Natalio Wheatley usprotivio se prijedlogu da Velika Britanija preuzme potpunu kontrolu nad tim teritorijem nakon što je njegov prethodnik Andrew Fahie (51) izveden pred sud u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi odgovorio na optužbe da je povezan s krijumčarima droge, piše The Guardian.

Fahie je uhićen u četvrtak u Miamiju jer se sumnjalo da je radio na uvozu zabranjenih supstanci i prao novac. Direktor luka Britanskih Djevičanskih otoka Oleanvine Maynard uhićen je u sklopu iste akcije koju je organizirala američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA).

Britanski Djevičanski otoci nalaze se istočno od Portorika, čini ih više od 50 otoka i sprudova, a na njima živi oko 35 tisuća ljudi. Otoci su djelomično samostalni, a izvršna je vlast u rukama guvernera koji je zapravo predstavnik britanske kraljice. Trenutni guverner je John Rankin.

Umirovljeni sudac Sir Gary Hickinbottom istražio je problem korupcije na otoku te u izvješću koje je objavljeno 4. travnja ustvrdio da je vlada Britanskih Djevičanskih otoka "loše služila" narod te predložio da guverner iduće dvije godine direktno vlada Otocima. "Principi dobrog vladanja poput otvorenosti i transparentnost ignoriraju se gotovo na svim poljima", rekao je Hickinbottom.

Wheatley je rekao da ga taj prijedlog "prilično brine". "To znači da više ne bi bilo izabranih predstavnika naroda i parlamenta u kojem se stvaraju zakoni našeg društva. Neće biti ni ministara koji se bave interesima javnosti, a ni kabineta koji odobrava politike. Sve te ovlasti prenijele bi se na guvernera. Predstavnička demokracija dobra je za javnost jer razumije njezine potrebe i može reagirati na izazove", rekao vršitelj dužnosti premijera Otoka.

U Hickinbottomovom izvještaju stoji da izabrani dužnosnici odluke o trošenju javnog novca i utjecati na živote žitelja Britanskih Djevičanskih otoka mogu donositi prema vlastitom nahođenju te bez ikakvih kriterija. Bivši sudac kaže da ti dužnosnici svoje odluke ne moraju opravdavati te da se ne moraju bojati bilo kakvih negativnih posljedica u slučaju da donesu krivu.

Wheatley kaže da se problemi koji se spominju u Hickinbottomovom izvještaju mogu riješiti i bez da guverner preuzme vlast na Otocima.

Pomoćnik američkog državnog odvjetnika Frederic Shadley u petak je od suca Jonathana Goodmana zatražio da Fahie i Maynard ostanu u pritvoru sve dok im se ne počne suditi. Saslušanje na temu jamčevine najavljeno je za srijedu, 4. svibnja 2022. godine.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da uhićenje Fahieja "iznimno zabrinjavajuće" te da će državna tajnica za britanske prekomorske teritorije Amanda Milling posjetiti Britanske Djevičanske otoke te da će razgovarati s guvernerom Rankinom i drugim ključnim dionicima.

"Prekomorski teritoriji dio su jezgre britanske obitelji nacija. Britanska će vlada predano raditi na osiguravanju sigurnosti i dobrostanja žitelja Britanskih Djevičanskih otoka", rekla je Truss.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:39