NJEMAČKA

Poraz u Hamburgu težak je udarac Angeli Merkel

Kancelarka je pokušala relativizirati loše vijesti tvrdnjom da su presudila "lokalna pitanja"

ZAGREB - Njemački demokršćani kancelarke Angele Merkel pretrpjeli su katastrofalan poraz na lokalnim izborima u saveznoj državi Hamburg, gdje ih je porazila Socijaldemokratska stranka (SPD), i tako izgubili većinu u federalnom gornjem domu parlamenta Bundesratu, što će koalicijskoj vladi demokršćana i liberala otežati usvajanje zakona u Bundestagu.

‘Povijesna pobjeda’

Izborni rezultat kršćanskih demokrata (CDU) stao je na 21,9 posto, što je više nego upola manje od potpore birača na izborima prije tri godine i najgori rezultat u povijesti lokalnog ogranka stranke. CDU je ostao bez vlasti u saveznoj državi kojom je upravljao zadnjih deset godina.

S druge strane, SPD je osvojio 48,3 posto glasova te ponovno pod nadzor dobio grad koji je uvijek bio percipiran kao “crveni bastion”, dok ga 2001. nije osvojio CDU, a sada će socijaldemokrati u parlamentu savezne države imati apsolutnu većinu. Predizborne ankete davale su prednost SPD-u u odnosu na CDU, ali konačni rezultati premašili su i najpesimističnija očekivanja za demokršćane A. Merkel.

“Ovo je težak dan za CDU u Hamburgu”, bio je komentar bivšega demokršćanskoga gradonačelnika Christopha Ahlhausa koji je rezultate opisao kao “gorki poraz”.

Sigmar Gabriel, šef lokalnog SPD-a, slavodobitno je rezultat proglasio “povijesnim, i to ne samo za socijaldemokrate”, a slične izjave dao je i novi hamburški gradonačelnik Olaf Sholz.

Pojedini analitičari naglašavaju kako je veliki pad potpore za CDU rezultat nekoliko promašenih projekata gradske uprave, poput neuspjele reforme obrazovanja te ekološki spornih planova o produbljivanju rijeke Elbe radi olakšavanja prometa transportnih brodova. I sama A.

Merkel, koja se oglasila jučer, izborni je fijasko pokušala relativizirati tvrdnjama da su za njega krivi isključivo lokalni problemi i neuspjesi CDU-a na razini grada te kako ovaj poraz neće imati posljedica za stranku na nacionalnoj razini.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:57