'MAGIJSKI REALIZAM'

POPUT SOTONISTA IZ HOROR-FILMA Bizaran novi službeni portret danske kraljevske obitelji

Danska kraljica odlučila se naručiti obiteljski portret, prvi nakon 125 godina, ali nakon četiri godine slikanja dobila je nešto posve neočekivano

Rijetki slikari danas dobiju narudžbu da izrade portret neke kraljevske obitelji , jer osim novca umjetniku donosi gotovo besmrtnu slavu. Danska kraljica odlučila se naručiti obiteljski portret, prvi nakon 125 godina, te je za to angažirala Thomasa Klugea, većinom samoukog danskog slikara portreta koji se navodno inspirira Rembrandtom i Caravaggiom.

No, ovog puta umjetnik kao da se više inspirirao horor filmovima, jer portret koji je predstavio nakon četiri godine rada prikazuje kraljevsku obitelj poput skupine čudaka i sadista, dok mali princ Christian, koj stoji u središtu prvog plana, prema prvim interpretacijama, izgleda poput sotonističkog Demiana iz kultnog hororca 'Omen'.

Prema službenim web-stranicama slikarske kolekcije danske kraljevske obitelji, portret je trebao biti sličan onome naslikanom 1880-ih, koji prikazuje kralja Christiana IX. i kraljicu Louise u krugu obitelji. Na koncu su dobili nešto posve drugačije.

Klugeovo djelo nazvano je "vrstom magijskog realizma", te su opisali da "precizno slikanje ljudi izaziva interpretacije gledatelja, koji dožive nešto drugo i dublje od neposrednog sviđanja".

Izravnije rečeno, kraljica Margrethe II. i njen suprug Henrik prikazani su odbojno, a kralj je naslikan s detaljima kao što je tumor ili mogući herpes koji mu nagrđuje gornju usnicu.

U lijevom donjem kutu je malena princeza Isabelle naslikana s crnim usnicama kako čupa glavu svojoj lutki. Na desnoj strani su mladi prinčevi Nikolaj i Felix koji grade metaforičku kulu od krvi, kako bi se uspjeli na prijestolje. No, na putu im stoji mali princ Christian, koji je prikazan u središtu slike kao patuljasti demon.

Slika je izložena u kopenhaškom muzeju Amelienbourg sve do 2. ožujka 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 08:12