JOE ROGAN

Popularni podcaster dobio koronu, no pravi problem je u lijeku kojim se bori protiv virusa

Koristi lijek ivermectin, na koji je američka agencija za prehranu i lijekove višestruko upozoravala
Joe Rogan
 Louis Grasse/pximages/icon Sportswire/Newscom/Profimedia

Joe Rogan, voditelj megapopularnog podcasta 'The Joe Rogan Experience' i jedna od najprepoznatljivijih medijskih ličnosti današnjice, zaradio je koronavirus.

To i ne bi bila pretjerano važna vijest, da se ne radi o ličnosti koja je inače odbacivala covid kao posebno opasnu bolest, no ono što je još problematičnije je činjenica da u tretmanu koristi izvjesni ivermectin, lijek na kojeg je upozorila i američka Agencija za prehranu i lijekove (FDA), prenosi Guardian.

Ovo bi moglo biti problematično za stručnjake budući da je Rogan izrazito eksponirana ličnost koja ima planetarni utjecaj te je njegov marketinški učinak na mase nemjerljiv.

Stoga je zabrinjavajuće njegovo preporučavanje lijeka za koji je FDA potvrdila kako može biti opasan te da izaziva nuspojave kao što su mučnine, povraćanje, proljev, nizak krvni tlak, vrtoglavica, napadaji, niz alergenskih rekacija, pa čak i koma te smrt.

Nakon što je australsko istraživanje prošle godine pokazalo da ivermectin može ubiti stanice covida u laboratoriju, diskurs od lijeku je porastao - a brojni političari i desničarske medijske ličnosti su ga otad promovirali. Propisivanje tog lijeka u SAD-u je eksplodiralo, budući da su ga prije pandemije doktori obično propisivali do 3.600 puta tjedno, dok je prosjek posljednjih mjeseci čak 88 tisuća.

No, nije Rogan jedini koji hvali kontroverzni lijek. U intervjuu iz 22. lipnja na svom podcastu pričao je s doktorom Pierreom Koryjem, koji je pred američkim senatorima u izjavi prošlog prosinca lijek nazvao "čudesnim", premda se stručnjaci ne slažu te obeshrabruju njegovo korištenje.

- Molim ljude da ga prestanu koristiti i uzmu cjepivo zato što je to najbolja obrana koju imamo. Sve ostalo je rizik nad rizikom, rekao je toksikolog Shawn Varney za New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:29